Dezinformátoři ocenili zavražděného Kuciaka. Slovenský velvyslanec cenu převzal, mluvit o tom ale nechce

Hlídacípes.org

Vojtěch Berger

Už potřetí rozdávala Asociace nezávislých médií blízká dezinformačním webům „Krameriovy ceny“ pro novináře. Tentokrát sice bez generálního ředitele Českého rozhlasu Reného Zavorala, slavnostního udílení se ale zúčastnil slovenský velvyslanec v Praze Peter Weiss. Převzal cenu in memoriam pro zavražděného novináře Jána Kuciaka. Kuciakova bývalá redakce se proti tomu ostře ohradila.

Letošní udílení cen sice mediálně překryl „happening“ prezidenta Miloše Zemana s pálením červených trenek. I tak ale akce stojí i zpětně za pozornost.

Velvyslanec Slovenska Peter Weiss na slavnostním večeru ve Slovenském domě v Praze oceňoval snahu organizátorů ceny „být symbolickým mostem mezi mediálním mainstreamem a alternativními médii“.

Proti jeho účasti na akci se ohradil Peter Bárdy, šéfredaktor slovenského serveru Aktuality.sk, pro který zavražděný novinář Ján Kuciak pracoval. Bárdy na dotaz HlídacíPes.org odpověděl:

„Ani já osobně, ani nikdo z kolegů jsme neuvažovali o tom, jet cenu převzít. Do minulého víkendu jsem o této ceně neslyšel. Navíc mě zarazilo, že sdružení podle českých zdrojů seskupuje i konspirátory a dezinformátory.“

Trestní oznámení kvůli „seznamu vlastizrádců“ se rozšiřuje. Europoslanci zahrnou i Filipa

sinfin.digital