Facebook přiznává: Cizí vlády nás využívají k šíření vlastní propagandy

To, o čem se dlouho spekulovalo, nyní Facebook potvrdil oficiálně. Společnost Marka Zuckerberga ve své bezpečnostní studii přiznává, že je hlásnou troubou k šíření propagandy cizích států, k tomu, které se tak snaží dosáhnout vlastních geopolitických cílů. Třináctistránková analýza bezpečnostního oddělení Facebooku rovněž nabízí možnosti, jak situaci řešit. 

Šíření propagandy skrze vlastní sociální síť Facebook dokumentuje na příkladu amerických prezidentských voleb, v nichž těsnou většinou zvítězil republikánský kandidát Donald Trump. 

„Během volebního období jsme reagovali na několik operací, které vzbudily naše obavy. Jedním z jejich aspektů bylo, že ´zlovolné účty´ využívaly sociální média k tomu, aby šířila informace ukradené z jiných zdrojů, například emailových účtů, a poškodili tak reputaci specifických politických cílů,“ uvádí zpráva. Šíření takových zpráv zpravidla probíhalo prostřednictvím ad hoc založených facebookových účtů. Ty dané sdělení šířili přes propojení stránky na facebooku tak intenzivně, až se sdělení začalo rozšiřovat přirozeně.

sinfin.digital