Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv
do vaší e-mailové schránky

Newsletter
Přihlásit se k odběru

Genderově vyváženější a multikulturní. Seriál Lokomotiva Tomáš prodělal velkou proměnu

Genderově vyváženější a multikulturní. Seriál Lokomotiva Tomáš prodělal velkou proměnu

Oblíbený dětský kreslený seriál Lokomotiva Tomáš se po několika desítkách let dočkal výrazné proměny, stal se genderově vyváženějším a multikulturnějším. Parní lokomotivy, které jsou hrdinkami pořadu, rovněž poprvé opustily fiktivní domovský ostrov Sodor, cestují po světě a objevují nové země a kultury - Čínu, Indii a Austrálii. Informují o tom britská média.

Seriál se podle nich také dočkal nové znělky, je v něm více humoru a fantazie, například snové sekvence. Novou verzi začala britská televize Channel 5 vysílat v pondělí.

Hlavní skupina vláčků má kromě Tomáše nově tři mužské a tři ženské postavy. K dětem dobře známým stálicím Percymu, Gordonovi, Jamesi (Jakubovi) a Emily přibyly lokomotivy Nia a Rebecca. Seriál má také nové mezinárodní hrdiny - například Indku Ašimu, Australana Shanea a Číňana Jung Paa.

Seriál jeho kritikové dlouhodobě označovali za sexistický a rasistický. Někteří rodiče si rovněž stěžovali, že dává dětem špatný příklad - mašinky se podle nich k sobě špatně chovají a navzájem si závidí.

Na změnách seriálu se podílela OSN v rámci svého programu trvale udržitelného rozvoje. I novinky ale už mají své kritiky, tvůrci seriálu se podle nich příliš sklání před politickou korektností.

Knižní postavu lokomotivy Tomáše vytvořil pro svého dvouletého syna britský duchovní Wilbert Awdry. První knihu o parní lokomotivě s lidskou tváří napsal v roce 1942, aby rozptýlil nemocného potomka. Podle knižní předlohy pak vznikl animovaný seriál. Dnes tato značka vynese ročně miliardu liber a seriál s hrdiny Awdryho knih sledují děti ve 185 zemích, včetně Česka.

 

Šokující zjištění vědců: Pokud nejíte sladké, ohrožujete vlastní zdraví

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Výzkum profesora Macieje Banacha z Lodžské univerzity ukazuje, že dieta chudá na sacharidy představuje v dlouhodobé perspektivě riziko pro zdraví. Tým vědců sledoval 11 let více než 24.000 dobrovolníků, mužů i žen. Všichni drželi dietu, ale nikoli stejnou. Když vědci zjistili jejich zdravotní stav, životní styl a výživu, srovnávali rizika předčasné smrti.

Link

Účastníkům studie, kteří nejedli sacharidy, hrozilo o 32 procent vyšší nebezpečí, že zemřou o šest let dříve, než ti, jejichž strava obsahovala hodně sacharidů. Riziko, že člověk podlehne kardiovaskulární chorobě, vzrostlo o 50 procent, jestliže dotyčná osoba konzumovala málo sacharidů či dokonce žádné. U rakoviny bylo riziko o 30 procent vyšší.

Studie také ukázala, že osobám s normální váhou, které se rozhodly držet takovou dietu, hrozilo větší riziko předčasného úmrtí než lidem obézním. Výsledky se potvrdily i poté, co bylo přihlédnuto ke konzumaci alkoholu, kouření, fyzické aktivitě či chorobám jako je vysoký krevní tlak.

Podle autorů studie nejsou tyto výsledky spojeny jen s nízkým přísunem sacharidů. Souvisejí zřejmě i se zvýšenou konzumací proteinů a tuků. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) nadměrná konzumace červeného masa a uzenin bohatých na cholesterol a nasycené tuky přispívá ke vzniku některých druhů rakoviny, zejména střev a konečníku. Tyto látky mají rovněž na svědomí kardiovaskulární choroby. Navíc může hrát roli i snížená konzumace minerálních látek a vitamínů.

Link

Francouzská Národní agentura pro bezpečnost potravin (ANSES) varuje před "klinickými, biologickými a psychickými dopady" spojenými s odtučňovacími dietami. Vzhledem k nedostatku některých živin mohou nastat problémy s kostmi či s metabolismem. V dlouhodobé perspektivě tyto diety vedou k bludnému kruhu, kdy člověk znovu nabere shozené kilogramy.

Jestliže jsou diety chudé na sacharidy v krátkodobé perspektivě účinné, jsou dlouhodobě riskantní a neměly by být doporučovány, varuje profesor Banach. Je totiž důležité nevynechávat jeden druh potravy. Sacharidy, proteiny a tuky jsou pro stravování nezbytné. Podle nutričních poradců je výživová potřeba člověka pokryta, jestliže se strava skládá z asi 50 procent sacharidů, 20 procent proteinů a 30 procent tuků.

-1