Jak Google „hacknul“ české neziskovky. Když mu teče do bot, přispěchají rády na pomoc

Jen pár dnů před hlasováním Evropského parlamentu čeští europoslanci dostali do emailových schránek prosbu od neziskové organizace EDUin, aby hlasovali proti směrnici, která dává novinářům autorská práva. Googlu a i Facebooku tato směrnice vadí, protože v současnosti mohou autorská práva v podstatě svévolně porušovat a ještě na cizí obsah prodávat reklamu.

Vzhledem k tomu, že „neziskovky“ mají ze směrnice výjimku a tudíž se jich netýká, je výzva EDUin, která o sobě dala v minulosti vědět především propagací inkluze, poměrně překvapivá. Nikoliv už tak při bližším pohledu. Mezi dárce této neziskové organizace totiž patří právě Google. Stejně jako v mnoha dalších případech, které jasně ukazují, jak si americký monopol dokázal vybudovat rozsáhlou vlivovou síť i v Česku a dokáže je využít, když mu zrovna teče do bot.

EDUin na dotazy INFO.CZ jako jediná nezisková organizace vůbec nereagovala, ostatní neziskovky se přitom brání, že nemají s lobbingem za technologickou společnost nic společného. Samotný Google má na dotazy jednoduchou odpověď. „Neziskový sektor v České republice podporujeme již od roku 2010 prostřednictvím programu Google Grants,“ říká mluvčí Googlu Alžběta Houzarová. Na stránkách společnosti se ovšem dozvíte informace pouze o projektech, které jsou mediální a získaly finanční podporu. Samotné neziskovky často získávají podporu v podobě lepších (pro ostatní placených) pozic ve vyhledávači.

Čína v oficiálním deníku vítala návrat cenzurovaného Googlu. Pak příspěvek sama zcenzurovala

sinfin.digital