Král amerických konspirátorů tvrdě narazil. Technologičtí giganti v čele s YouTube a Facebookem už ho nehodlají trpět

ČTK

lup

Velké internetové firmy se vydaly do boje s "králem konspirátorů" Alexem Jonesem, šiřitelem spikleneckých teorií známým nejen ve Spojených státech. Muž, který obvinil vládu USA z podílu na teroristickém útoku na New York a Washington z roku 2001 a zpochybnil přistání Američanů na Měsíci, nesmí napříště publikovat na facebooku ani na serveru YouTube a na platformách společnosti Apple. Jeho rozhlasová show nebude přístupná na hudebním serveru Spotify.

Čtyřiačtyřicetiletý ultrapravicový radikál Jones provozuje server Infowars, na němž své konspirační teorie šíří. Pumový útok na bostonský maraton v roce 2013 byl podle něj zastíracím manévrem americké vlády, loňská střelba v Las Vegas s 59 mrtvými byla spiknutím "paralelní demokratické mocenské struktury".

Terorista Usáma bin Ládin byl podle Jonese deset let mrtev, než byla oznámena jeho smrt. Možná největší pohoršení vyvolal tvrzením, že střelba na základní škole v Sandy Hooks v roce 2012 byla výmyslem amerických úřadů a pozůstalí jsou podplacení ochotníci. Zahynulo tam 20 dětí a šest učitelů.

Jak nenaletět fake news? Tipy a triky, se kterými si fotky a videa z internetu můžete ověřit i vy

sinfin.digital