Krize v Demagog.cz. Děláme banality, šéf nás neposlouchá, říká pro INFO.CZ analytik

Fact-checkingový web Demagog.cz se v posledních týdnech dostal na sociálních sítích pod palbu svých odpůrců, ale i příznivců. Těm se unisono nelíbí, že server některým politikům ověřuje jejich výroky údajně příliš přísně, jiným že zase příliš povoluje. Redakci INFO.CZ se na konto této debaty ozval jeden ze spolupracovníků Demagogu s tím, že chce přispět do diskuse a popsat situaci. „Sám vidím, jak kvalita ověřování klesá,“ začíná své svědectví.

Fact-checkingový server Demagog.cz se v posledních týdnech dostal pod palbu kritiky hned několikrát. Terčem připomínek je dvojí metr uplatňovaný při ověřování i svérázná selekce výroků. Web někdy analyzuje zjevné banality, jako když označil za pravdivý výrok Jiřího Drahoše „Jsem člověk, který na venkově vyrostl.“ Vůči jiným politikům ovšem uplatňuje striktnější pravidla.

Dobře to ve svém komentáři ukázal Matyáš Zrno. Jak připomněl, například předseda KDU-ČSL Marek Výborný v debatě o dotovaném jízdném podle Demagog.cz nemluvil pravdu: „Proč moje děti, jako poslance, mají jezdit z Heřmanova Městce do Chrudimi za dvě nebo tři koruny?“ Podstata nepravdy šéfa křesťanskodemokratické unie ovšem tkvěla pouze v tom, že by lístek jeho potomky přišel na koruny čtyři. Demagog.cz podle svého vyjádření toleruje odchylky pouze do deseti procent.

Benda: Trest smrti za terorismus či válečné zločiny by byl spravedlivý

sinfin.digital