Média hrají o přežití, nenechte je zemřít, apelují vydavatelé na europoslance kvůli diktátu Facebooku a Googlu

lup

Přední čeští vydavatelé se obracejí na europoslance kvůli návrhu směrnice o autorském právu na digitálním trhu. V otevřeném dopise, pod kterým je podepsáno 16 členů Unie vydavatelů, na ně apelují, aby podpořili materiál usilující o ochranu novinářů a zpravodajského obsahu před technologickými giganty, jako je Facebook nebo Google, kteří ze zpravodajského obsahu žijí a vydělávají na něm. Vydavatelé proto volají po ochraně a kompenzacích.

„Evropský tisk a evropští novináři nikdy nebyli v tak rozhodujícím okamžiku a vy jste ti, kdo to může změnit,“ stojí v úvodu otevřeného dopisu europoslancům. Podle vydavatelů jsou práva novinářů v on-line prostředí setrvale porušována. Především ze strany monopolních společností Google a Facebook.

„Technologické společnosti zneužívají současné prostředí. Vyvinuly se v moderní mediální domy a staly se agresivní konkurencí pro tradiční média. Žijí z obsahu, který neplatí a za který nesou nulovou odpovědnost. Navíc v Evropské unii ani neplatí daně,“ stojí v textu vydavatelů. Ti žádají ochranu podobnou té, kterou disponují například hudebníci a jejich díla. A také blíže nespecifikované kompenzace.

Čeští europoslanci naletěli nejsilnější lobby současnosti. Komentář Michala Půra

sinfin.digital