Němci chtějí kontrolu „nenávistných výlevů" na internetu v celé EU

Info.cz

urm

Německo začalo bojovat za vznik nové evropské legislativy, která by sjednocovala pravidla, jež se týkají nenávistných výlevů na internetu a falešných zpráv, takzvaných fake news. Informuje o tom server EUobserver, ale podle něj komise není z takových návrhů nadšená.

 Německý ministr spravedlnosti Heiko Maas minulý týden uvedl, že unie potřebuje společnou legislativu pro regulaci obsahu technologických gigantů, jakými jsou zejména Google a Facebook. Jeho výzva přišla krátce poté, co německá vláda schválila zákon, který umožní pokutovat sociální média až do výše 50 milionů eur, pokud nebudou mazat urážlivé příspěvky. „Slovní radikalizace je prvním krokem k fyzickému násilí,“ uvedl Maas.

 „Každý, kdo šíří kriminálně závadný obsah musí být neustále stíhán a spravedlivě odsouzen. Potřebujeme evropské řešení pro společnosti, které působí v celé Evropě,“ dodal německý ministr spravedlnosti. Podle studie jeho ministerstva portál YouTube v lednu a únoru smazal zhruba 90 procent závadného obsahu, ale Facebook odstranil jen 39 procent urážlivých příspěvků, Twitter dokonce jen jedno procento.

 „Pokud se to nezlepší, uvalíme na tyto společnosti vysoké pokuty. Je velmi pravděpodobné, že německý parlament nový zákon schválí už na začátku léta, tedy s předstihem před podzimní volbami. Legislativa se přitom týká i fake news, s jejichž šířením se během voleb obecně počítá. Sociální sítě si tak budou muset během kampaně dát velký pozor, aby se nestaly rejdištěm ruských trollů, či radikální pravice, jejíž sebevědomí v Německu v uplynulých měsících stouplo.

 Zákon žádá, aby sociální sítě odstranily urážlivé, pomlouvačné zprávy, nenávistné výlevy, výzvy ke spáchání zločinu či dětskou pornografii do 24 hodin od doby, kdy na ně upozorní uživatelé. Internetové firmy budou rovněž muset každé čtvrtletí odhalovat identitu těch, kteří závadný obsah na sociálních sítích zveřejňují.

sinfin.digital