Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv
do vaší e-mailové schránky

Newsletter
Přihlásit se k odběru

Nový deník v Česku vyjde už na podzim. Motivovala nás krize médií i politiky, uvádí redakce

Nový deník v Česku vyjde už na podzim. Motivovala nás krize médií i politiky, uvádí redakce

Už letos na podzim odstartuje v Česku nový deník, který bude založený na placeném obsahu. Inspiraci bude tento projekt čerpat u slovenského Denníku N, primárně by tak měla být jeho podoba digitální, založená na předplatném. Jako doplněk by však měla být k dispozici i tištěná verze. 

Obsahově bude bude deník založen primárně na dlouhých placených textech a rychlém stručném zpravodajství. O startu nového deníku server INFO.CZ informoval jako jeden z prvních.

„Prohlubující se krize médií, politiky a veřejného života se pro nás stala hlavní motivací pro založení zcela nového média, které by nabídlo poctivou a profesionální žurnalistiku špičkových novinářů nezávislou na politických a obchodních zájmech svých majitelů. Nebudeme motivováni inzertními zájmy ani zájmy velkého byznysu a politiky, které ničí samotnou podstatu novin,“ uvedla redakce na stránkách deníku.

Nový titul má vycházet ze slovenského Denníku N, který založila část bývalé redakce deníku SME poté, co do něj vstoupila finanční skupina Penta. Denník N se dokázal během tří let postavit na vlastní nohy a v současnosti má téměř 30 000 tisíc předplatitelů. Jeho systém digitálního předplatného patří k nejpropracovanějším na světě.

Mezi investory jsou Jaroslav a Silke Horákovi (Albatros Media), Martin Vohánka (W.A.G. payment solutions) a Libor Winkler (RSJ), kteří podporují Nadační fond nezávislé žurnalistiky. Samotný fond zvažuje formu finanční podpory tohoto projektu. Hlavním obchodním cílem nového deníku však je, aby se po několika letech stal díky předplatnému plně finančně soběstačným.

Ředitelem vydavatelství je bývalý šéf Internet Info Ján Simkanič a šéfredaktorem projektu někdejší šéfredaktor Aktuálně.cz Pavel Tomášek.

 

Šokující zjištění vědců: Pokud nejíte sladké, ohrožujete vlastní zdraví

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Výzkum profesora Macieje Banacha z Lodžské univerzity ukazuje, že dieta chudá na sacharidy představuje v dlouhodobé perspektivě riziko pro zdraví. Tým vědců sledoval 11 let více než 24.000 dobrovolníků, mužů i žen. Všichni drželi dietu, ale nikoli stejnou. Když vědci zjistili jejich zdravotní stav, životní styl a výživu, srovnávali rizika předčasné smrti.

Link

Účastníkům studie, kteří nejedli sacharidy, hrozilo o 32 procent vyšší nebezpečí, že zemřou o šest let dříve, než ti, jejichž strava obsahovala hodně sacharidů. Riziko, že člověk podlehne kardiovaskulární chorobě, vzrostlo o 50 procent, jestliže dotyčná osoba konzumovala málo sacharidů či dokonce žádné. U rakoviny bylo riziko o 30 procent vyšší.

Studie také ukázala, že osobám s normální váhou, které se rozhodly držet takovou dietu, hrozilo větší riziko předčasného úmrtí než lidem obézním. Výsledky se potvrdily i poté, co bylo přihlédnuto ke konzumaci alkoholu, kouření, fyzické aktivitě či chorobám jako je vysoký krevní tlak.

Podle autorů studie nejsou tyto výsledky spojeny jen s nízkým přísunem sacharidů. Souvisejí zřejmě i se zvýšenou konzumací proteinů a tuků. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) nadměrná konzumace červeného masa a uzenin bohatých na cholesterol a nasycené tuky přispívá ke vzniku některých druhů rakoviny, zejména střev a konečníku. Tyto látky mají rovněž na svědomí kardiovaskulární choroby. Navíc může hrát roli i snížená konzumace minerálních látek a vitamínů.

Link

Francouzská Národní agentura pro bezpečnost potravin (ANSES) varuje před "klinickými, biologickými a psychickými dopady" spojenými s odtučňovacími dietami. Vzhledem k nedostatku některých živin mohou nastat problémy s kostmi či s metabolismem. V dlouhodobé perspektivě tyto diety vedou k bludnému kruhu, kdy člověk znovu nabere shozené kilogramy.

Jestliže jsou diety chudé na sacharidy v krátkodobé perspektivě účinné, jsou dlouhodobě riskantní a neměly by být doporučovány, varuje profesor Banach. Je totiž důležité nevynechávat jeden druh potravy. Sacharidy, proteiny a tuky jsou pro stravování nezbytné. Podle nutričních poradců je výživová potřeba člověka pokryta, jestliže se strava skládá z asi 50 procent sacharidů, 20 procent proteinů a 30 procent tuků.

-1