Nový digitální standard DVB-T2 už přijímá pětina Čechů

ČTK

bau

Digitální zemské televizní vysílání v novém standardu DVB-T2 sleduje více než 22 procent Čechů. Jedna ze tří přechodových sítí na konci minulého roku již pokrývala 97 procent obyvatel. Vyplývá to z informace ministerstva průmyslu pro úterní jednání vlády.

Přechod na nový digitální standard je nutný kvůli uvolnění televizního pásma 700 MHz pro mobilní sítě, který prosazuje Evropská komise v celé Evropě. Přechod je podle zprávy nutný pro reorganizaci využití rádiových kmitočtů, která umožní terestrické televizi další plnohodnotné fungování bezplatného televizního vysílání nejméně do roku 2030.

Během roku 2017 získalo certifikát Českých Radiokomunikací pro příjem ve standardu DVB-T2/HEVC více než 1200 modelů televizorů a set-top-boxů. „Je zřejmé, že v předpokládaném klíčovém období 2019 až 2020, kdy dojde k přepínání sítí ze standardu DVB-T na DVB-T2, bude prakticky většina televizorů v nabídce na trhu v požadovaném standardu a domácnosti budou mít reálnou šanci být příslušně vybaveny,“ uvedlo ministerstvo.

sinfin.digital