O Vltavě rozhodují nekompetentní radní. Vůbec ji neznají, je to pobuřující, říká spisovatel Kahuda

Šéfredaktor stanice Českého rozhlasu Vltava Petr Fischer čelí už několik měsíců tlaku ze strany Rady ČRo. A přestože se blíží konec roku, generální ředitel veřejnoprávního média René Zavoral mu nebyl schopen říct, zda bude na postu pracovat také příští rok. Nejistá budoucnost Vltavy sice nebyla na programu středečního jednání radních, ale přesto se o ní mluvilo. Na situaci se přišly zeptat dvě redaktorky a radní i generální ředitel na dotazy reagovali podrážděně. Podezřele nejasná situace ale dráždí také kulturní obec, kterou na místě zastupoval renomovaný spisovatel Václav Kahuda. Obsáhlý rozhovor s ním o celé kauze pořídil náš reportér Vratislav Dostál.

Šéfredaktor Vltavy Petr Fischer doposud neví, zda stanici povede ještě příští rok. Na středečním jednání Rady ČRo o situaci mluvil generální ředitel veřejnoprávního rozhlasu René Zavoral. A nutno říct, že příliš světla do celé věci nevnesl. Mezitím se za Fischera postavily stovky lidí z kulturní obce. Jak situaci hodnotíte?

Petra Fischera znám dlouhé roky jako čtenář jeho textů. Nejen proto jsem se zapojil do iniciativy Za otevřenou Vltavu, která – jak jste řekl – vznikla na jeho podporu, a kterou podepsalo opravdu hodně lidí.

Iniciativa se zrodila v reakci na pseudokauzu údajného porna na Vltavě (stanice odvysílala pasáž z knihy Linie krásy oceňovaného autora Alana Hollinghursta – pozn. redakce). Radní (Tomáš) Kňourek se tehdy kvůli dopisu posluchačky pustil do kritiky vysílání. Vadilo mu, že v něm v dopoledních hodinách zaznělo spisovné slovo popisující mužský pohlavní orgán. Přitom nezazněl vulgarismus, zaznělo slovo, které znají žáci osmých tříd z hodin biologie.

Český rozhlas není nezávislý. Roli v tom hrají politici i Rada, tvrdí Jiří Plocek

sinfin.digital