Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv
do vaší e-mailové schránky

Newsletter
Přihlásit se k odběru

Parlamentní listy se soudí s projektem Konspiratori.sk. Nic nám nepřišlo, oponují autoři projektu

Parlamentní listy se soudí s projektem Konspiratori.sk. Nic nám nepřišlo, oponují autoři projektu

Společnost OUR MEDIA a.s., která mj. zajišťuje chod zpravodajského serveru Parlamentní listy, vydala již minulou středu zprávu o tom, že Krajský soud v Bratislavě údajně vydal předběžné opatření týkající se internetové stránky www.konspiratori.sk a jím zveřejněných seznamů nedůvěryhodných stránek. Parlamentní listy tvrdí, že podle rozhodnutí soudu musí Konspiratori.sk (z již zméněného seznamu) odstranit slovní označení jejich webové stránky. Tedy domény parlamentnilisty.cz i všech subdomén.

„Zatím nám ze soudu nic nepřišlo, ani o tom nemáme žádnou informaci, neumíme se vyjádřit k něčemu, co zatím nemáme. Rádi se k tomu vyjádříme, když nám něco bude doručeno a prostudují si to naši právníci, do té doby se k tomu vyjadřovat nemá smysl,“ napsal nám na náš dotaz Ján Urbančík, ředitel projektu Konspirátoři.sk. Stránka Parlamentnílisty.cz tak zůstává na seznamu dezinformačních webů.

Parlamentní listyParlamentní listyautor: Manipulátoři.cz

„Tvoříme seznam webů, o kterých členové naší komise mají pochybnosti o jejich důvěryhodnosti a kvalitě obsahu. Na těchto webech nedoporučujeme inzerovat a zároveň na ně nedoporučujeme odkazovat z vašich portálů. Je pouze na vás, jestli s naším seznamem souhlasíte a zda ho budete využívat. Seznam webů byl sestaven členy komise, na základě odborného posouzení webů podle jasně stanovených kritérií,“ píší autoři projektu. Kdo weby posuzuje se můžete podívat zde.

Tento seznam dezinformačních webů použil nedávno třeba Twiiter, když zablokoval možnost odkazovat na ty projekty, které šíří dezinformace. Jiří Ovčáček se pak zastal Parlamentních listů a Twitter blokování Parlamentních listy zrušil.

Parlamentní listy i přesto dále sdílí dezinformace. Je pravdou, že do očí bijící dezinformace odstraňují. Domníváme se však, že standardní médium by si mělo informace před zveřejním ověřovat. Parlamentní listy nedávno například šířily falešný citát německé ministryně obrany o možném vojenském útoku na Rusko nebo falešný citát místopředsedkyně německého Bundestagu o zákazu alkoholu během Rammadánu. Obě dezinformace pocházely z recesistického webu.

 

Šokující zjištění vědců: Pokud nejíte sladké, ohrožujete vlastní zdraví

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Výzkum profesora Macieje Banacha z Lodžské univerzity ukazuje, že dieta chudá na sacharidy představuje v dlouhodobé perspektivě riziko pro zdraví. Tým vědců sledoval 11 let více než 24.000 dobrovolníků, mužů i žen. Všichni drželi dietu, ale nikoli stejnou. Když vědci zjistili jejich zdravotní stav, životní styl a výživu, srovnávali rizika předčasné smrti.

Link

Účastníkům studie, kteří nejedli sacharidy, hrozilo o 32 procent vyšší nebezpečí, že zemřou o šest let dříve, než ti, jejichž strava obsahovala hodně sacharidů. Riziko, že člověk podlehne kardiovaskulární chorobě, vzrostlo o 50 procent, jestliže dotyčná osoba konzumovala málo sacharidů či dokonce žádné. U rakoviny bylo riziko o 30 procent vyšší.

Studie také ukázala, že osobám s normální váhou, které se rozhodly držet takovou dietu, hrozilo větší riziko předčasného úmrtí než lidem obézním. Výsledky se potvrdily i poté, co bylo přihlédnuto ke konzumaci alkoholu, kouření, fyzické aktivitě či chorobám jako je vysoký krevní tlak.

Podle autorů studie nejsou tyto výsledky spojeny jen s nízkým přísunem sacharidů. Souvisejí zřejmě i se zvýšenou konzumací proteinů a tuků. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) nadměrná konzumace červeného masa a uzenin bohatých na cholesterol a nasycené tuky přispívá ke vzniku některých druhů rakoviny, zejména střev a konečníku. Tyto látky mají rovněž na svědomí kardiovaskulární choroby. Navíc může hrát roli i snížená konzumace minerálních látek a vitamínů.

Link

Francouzská Národní agentura pro bezpečnost potravin (ANSES) varuje před "klinickými, biologickými a psychickými dopady" spojenými s odtučňovacími dietami. Vzhledem k nedostatku některých živin mohou nastat problémy s kostmi či s metabolismem. V dlouhodobé perspektivě tyto diety vedou k bludnému kruhu, kdy člověk znovu nabere shozené kilogramy.

Jestliže jsou diety chudé na sacharidy v krátkodobé perspektivě účinné, jsou dlouhodobě riskantní a neměly by být doporučovány, varuje profesor Banach. Je totiž důležité nevynechávat jeden druh potravy. Sacharidy, proteiny a tuky jsou pro stravování nezbytné. Podle nutričních poradců je výživová potřeba člověka pokryta, jestliže se strava skládá z asi 50 procent sacharidů, 20 procent proteinů a 30 procent tuků.

-1