Polská televize chce divákům servírovat reality show o uprchlících. Tady jsou reakce, které to vyvolalo

ČTK

lup

Oznámení polské televize TVN, že na podzim odvysílá reality show o uprchlících, rozpoutalo v zemi polemiku. Pořad "Vraťte se, odkud jste přišli" se ještě ani neobjevil na obrazovkách a už zní výtky, že se producenti chtějí přiživit na lidském utrpení, překračují etické hranice a zbavují uprchlíky lidské důstojnosti. Televize však argumentuje tím, že chce zlepšit pochopení citlivého a kontroverzního problému.

"Nedokážu si představit, jak mohlo někoho napadnout, že chceme dělat pořad, který někoho připraví o důstojnost. To je absurdní. Je to přesně naopak. Stačilo by se podívat třeba jenom na prvních 20 minut prvního dílu australské verze tohoto pořadu," brání show její moderátor Piotr Kraśko.

Ten v doprovodu šesti Poláků - tří odpůrců přijímání migrantů v Polsku a tří stoupenců evropského přístupu k migraci - vyrazil proti proudu uprchlíků přes Německo, Rakousko, Maďarsko, Srbsko, Řecko, Libanon až do iráckého Kurdistánu. Skoro měsíc všichni žili "jako uprchlíci" a poznávali jejich příběhy - bez peněženky a mobilního telefonu, v táborech pro utečence či na lodi s převaděči. Měli poznat realitu, aby se na konci ukázalo, zda a jak změnili na migraci názor.

Paroubek: Můj návrat do politiky si přeje 70 % lidí, všichni vědí, kdo jsem

sinfin.digital