„Promluvím do 24 hodin“. Zuckerberga z letargie probraly až žaloby, propad akcií a vyšetřování

vkr

Obrovský přešlap, jehož důsledky už buší na dveře. To je pro sociální síť Facebook aféra s únikem dat 50 milionu uživatelů skrze firmu Cambridge Analytica. Akcie Facebooku už v reakci odmazaly pro představu roční výkon chorvatské ekonomiky, na firmu dopadly první žaloby a světoví regulátoři spouštějí vyšetřování a chtějí znát odpovědi. „Promluvím do 24 hodin," vzkázal jim šéf Facebooku Mark Zuckerberg

Volný pád akcií

Akcie Facebooku v posledních dvou dnech zažívají volný pád. Od propuknutí skandálu umazaly asi desetinu své ceny, což zapříčinilo pokles tržní kapitalizace celé společnosti asi o 50 miliard dolarů. To je pro srovnání jako roční ekonomický výkon celého Chorvatska. Zakladatel a ředitel Facebooku Mark Zuckerberg za poslední dny přišel o devět miliard dolarů, což je roční hrubý domácí produkt Mongolska. A to měl ještě štěstí v neštěstí, protože již od začátku letošního roku se masivně zbavuje akcií firmy. Za tři měsíce prodal asi pět milionů kusů akcií, což mu nyní ušetřilo další desítky milionů.

Propad cen akcií Facebooku s sebou ale táhne dolů i další technologické tituly a dokonce celé akciové indexy. Akcie Twitteru klesly o deset procent a Snap poklesnul o 2,5 procenta.

Masivní zneužití dat uživatelů Facebooku: Jourová chce slyšet odpovědi i v USA, EU hrozí pokutami

sinfin.digital