Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv
do vaší e-mailové schránky

Newsletter
Přihlásit se k odběru

Propaganda Kremlu je nezastavitelná. V kauze Skripal zahltila Facebook a jasně porazila západní zdroje

Propaganda Kremlu je nezastavitelná. V kauze Skripal zahltila Facebook a jasně porazila západní zdroje

Mezi Ruskem a Západem vypulka informační válka o to, kdo je zodpovědný za otravu bývalého dvojitého agenta Sergeje Skripala. A Kreml v tomto propagandistickém souboji jasně dominuje. Jak zjistili analytici, ze všech zpráv o kauze, které jsou publikovány na sociálních sítích, se dvě třetiny příspěvků odkazuje na prokremelská média. 

Zatímco západní média z otravy dvojitého agenta a jeho dcery viní Rusko, to jakékoliv zapojení odmítá. Prokremelská média naopak ukazují na různé další možnosti, jak mohlo k otravě dojít. Upozorňují, že za útokem může být Velká Británie, ruská opozice, nebo že se jednalo o nepovedený pokus o sebevraždu. A tato strategie se Rusku vyplácí. 

Právě zprávy proruských médií jsou totiž na sociálních médiích výrazně sdílenější než články seriózních západních médií. A to v poměru 2:1. Mezi 28. březnem a 4. dubnem byly dva ze tří článků o agentovi Skripalovi, které byly sdílené na sociální síti Facebook, Twitter, LinkedIn nebo Pinterest, zdrojované prokremelskými médii, tvrdí Donara Barojanová z think-tanku DFRLab

Při pohledu na nejpopulárnější příspěvky na Facebooku byl poměr jednotlivých verzí toho, co se v Británii skutečně odehrálo, pro Rusko ještě příznivější. Z 18 nejpopulárnějších postů jich bylo 16 z prokremelské dílny.  

Nebyla to však jen média jako RT či Sputnik, která šířila po sociálních sítích narativy alternativních faktů. Články vyviňující Rusko šířila i německá krajně levicová strana Die Linke, americký Ron Paul Institute či italský marxistický filozof Diego Fusaro. 

A celý tento propagandistický proud již zaznamenal v Evropě první úspěchy. Například v Bulharsku nyní 54 procent lidí věří, že celý případ kauzy Skripal je jen provokace, která je namířená proti Rusku. 

Britské tajné služby jsou však naopak přesvědčeny, že se jim podařilo lokalizovat tajnou ruskou laboratoř, která vyrobila nervově paralytický jed použitý při útoku na dvojitého ruského agenta Skripala, uvedly noviny The Times s odvoláním na nejmenované zdroje.

Skripal a jeho dcera byli nalezeni 4. března na lavičce před restaurací v Salisbury, oba v hlubokém bezvědomí. Podle britských vyšetřovatelů byli otráveni armádním jedem zvaným novičok, pravděpodobně ruského původu. Britští výzkumníci v chemických laboratořích v Porton Down potvrdili, že šlo o novičok, původ látky však nezkoumali.

 

Šokující zjištění vědců: Pokud nejíte sladké, ohrožujete vlastní zdraví

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Výzkum profesora Macieje Banacha z Lodžské univerzity ukazuje, že dieta chudá na sacharidy představuje v dlouhodobé perspektivě riziko pro zdraví. Tým vědců sledoval 11 let více než 24.000 dobrovolníků, mužů i žen. Všichni drželi dietu, ale nikoli stejnou. Když vědci zjistili jejich zdravotní stav, životní styl a výživu, srovnávali rizika předčasné smrti.

Link

Účastníkům studie, kteří nejedli sacharidy, hrozilo o 32 procent vyšší nebezpečí, že zemřou o šest let dříve, než ti, jejichž strava obsahovala hodně sacharidů. Riziko, že člověk podlehne kardiovaskulární chorobě, vzrostlo o 50 procent, jestliže dotyčná osoba konzumovala málo sacharidů či dokonce žádné. U rakoviny bylo riziko o 30 procent vyšší.

Studie také ukázala, že osobám s normální váhou, které se rozhodly držet takovou dietu, hrozilo větší riziko předčasného úmrtí než lidem obézním. Výsledky se potvrdily i poté, co bylo přihlédnuto ke konzumaci alkoholu, kouření, fyzické aktivitě či chorobám jako je vysoký krevní tlak.

Podle autorů studie nejsou tyto výsledky spojeny jen s nízkým přísunem sacharidů. Souvisejí zřejmě i se zvýšenou konzumací proteinů a tuků. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) nadměrná konzumace červeného masa a uzenin bohatých na cholesterol a nasycené tuky přispívá ke vzniku některých druhů rakoviny, zejména střev a konečníku. Tyto látky mají rovněž na svědomí kardiovaskulární choroby. Navíc může hrát roli i snížená konzumace minerálních látek a vitamínů.

Link

Francouzská Národní agentura pro bezpečnost potravin (ANSES) varuje před "klinickými, biologickými a psychickými dopady" spojenými s odtučňovacími dietami. Vzhledem k nedostatku některých živin mohou nastat problémy s kostmi či s metabolismem. V dlouhodobé perspektivě tyto diety vedou k bludnému kruhu, kdy člověk znovu nabere shozené kilogramy.

Jestliže jsou diety chudé na sacharidy v krátkodobé perspektivě účinné, jsou dlouhodobě riskantní a neměly by být doporučovány, varuje profesor Banach. Je totiž důležité nevynechávat jeden druh potravy. Sacharidy, proteiny a tuky jsou pro stravování nezbytné. Podle nutričních poradců je výživová potřeba člověka pokryta, jestliže se strava skládá z asi 50 procent sacharidů, 20 procent proteinů a 30 procent tuků.

-1