Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv
do vaší e-mailové schránky

Newsletter
Přihlásit se k odběru

První novinová společnost kupuje Mediaservis. Antimonopolní úřad dal transakci zelenou

První novinová společnost kupuje Mediaservis. Antimonopolní úřad dal transakci zelenou

První novinová společnost (PNS) kupuje firmu Mediaservis. Transakci povolil i Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), potvrdil ČTK mluvčí Úřadu Martin Švanda. Podle antimonopolního úřadu nebude mít spojení dopad na hospodářskou soutěž. Obě společnosti spolupracují od začátku letošního roku na distribuci denního tisku do schránek předplatitelů.

PNS na svém webu uvádí, že je největším distributorem tisku na českém trhu. Od více než 450 dodavatelů zajišťuje dodávky tisku, elektronických médií a doplňkového zboží do 17.000 prodejních míst po celé republice.

Firma existuje od roku 1992 a jejími akcionáři jsou vydavatelské domy. Nejvíce, tedy 35 procent akcií, vlastní vydavatel Deníku Vltava Labe Media, tedy Penta. Czech News Center, vydavatel Blesku či deníku Sport, má 27 procent a o několik desetin méně Mafra jako vydavatel Mladé fronty Dnes a Lidových novin. Zbylých 11 procent vlastní Bauer Media, který vydává různé lifestylové časopisy.

Mediaservis doručuje jak adresné, tak neadresné zásilky, tedy i reklamní letáky. Dosud byla součástí slovenské skupiny Cromwell, která je na Slovensku největším alternativním poštovním operátorem.

Společně obě firmy začaly 1. ledna zajišťovat distribuci předplaceného tisku včetně všech velkých českých deníků poté, co s ní skončila Česká pošta, jež se s vydavateli nedohodla na zvýšení ceny za tuto službu. PNS zajišťuje rozvoz balíků novin z tiskáren zhruba do 2300 distribučních bodů, kde si je přebírají doručovatelé Mediaservisu a donášejí zhruba 250.000 předplatitelů. Asi do poloviny března se společnosti potýkaly s problémy při distribuci kvůli nedostatku pracovníků a předplatitelé nedostávali noviny včas.

 

Šokující zjištění vědců: Pokud nejíte sladké, ohrožujete vlastní zdraví

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Výzkum profesora Macieje Banacha z Lodžské univerzity ukazuje, že dieta chudá na sacharidy představuje v dlouhodobé perspektivě riziko pro zdraví. Tým vědců sledoval 11 let více než 24.000 dobrovolníků, mužů i žen. Všichni drželi dietu, ale nikoli stejnou. Když vědci zjistili jejich zdravotní stav, životní styl a výživu, srovnávali rizika předčasné smrti.

Link

Účastníkům studie, kteří nejedli sacharidy, hrozilo o 32 procent vyšší nebezpečí, že zemřou o šest let dříve, než ti, jejichž strava obsahovala hodně sacharidů. Riziko, že člověk podlehne kardiovaskulární chorobě, vzrostlo o 50 procent, jestliže dotyčná osoba konzumovala málo sacharidů či dokonce žádné. U rakoviny bylo riziko o 30 procent vyšší.

Studie také ukázala, že osobám s normální váhou, které se rozhodly držet takovou dietu, hrozilo větší riziko předčasného úmrtí než lidem obézním. Výsledky se potvrdily i poté, co bylo přihlédnuto ke konzumaci alkoholu, kouření, fyzické aktivitě či chorobám jako je vysoký krevní tlak.

Podle autorů studie nejsou tyto výsledky spojeny jen s nízkým přísunem sacharidů. Souvisejí zřejmě i se zvýšenou konzumací proteinů a tuků. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) nadměrná konzumace červeného masa a uzenin bohatých na cholesterol a nasycené tuky přispívá ke vzniku některých druhů rakoviny, zejména střev a konečníku. Tyto látky mají rovněž na svědomí kardiovaskulární choroby. Navíc může hrát roli i snížená konzumace minerálních látek a vitamínů.

Link

Francouzská Národní agentura pro bezpečnost potravin (ANSES) varuje před "klinickými, biologickými a psychickými dopady" spojenými s odtučňovacími dietami. Vzhledem k nedostatku některých živin mohou nastat problémy s kostmi či s metabolismem. V dlouhodobé perspektivě tyto diety vedou k bludnému kruhu, kdy člověk znovu nabere shozené kilogramy.

Jestliže jsou diety chudé na sacharidy v krátkodobé perspektivě účinné, jsou dlouhodobě riskantní a neměly by být doporučovány, varuje profesor Banach. Je totiž důležité nevynechávat jeden druh potravy. Sacharidy, proteiny a tuky jsou pro stravování nezbytné. Podle nutričních poradců je výživová potřeba člověka pokryta, jestliže se strava skládá z asi 50 procent sacharidů, 20 procent proteinů a 30 procent tuků.

-1