Rada ČT může být bez vedení delší dobu. Sněmovna odkládá volbu chybějících radních

Už zítra měla sněmovna rozhodovat o tom, kdo obsadí volné pozice v radách veřejnoprávních médií. Na poslední chvíle je ale – zdá se –všechno jinak. Podle informací INFO.CZ, které redakci potvrdilo několik na sobě nezávislých zdrojů, to vypadá, že se tyto volby odsunou až na řádnou červnovou schůzi dolní komory. Změnu termínu ještě musí schválit sněmovna, ale mělo by se pro ni najít dost hlasů. Poslancům každopádně zbývá zvolit tři členy Rady ČT a jednoho kandidáta do Rady ČRo.

Kvůli pandemii se sněmovna tento týden ještě pořád schází v omezeném počtu, který ale odpovídá rozložení sil jednotlivých poslaneckých klubů. A právě počet poslanců, kteří měli zítra o jménech nových radních rozhodovat, je jedním z argumentů pro odložení volby. Jednoduše řečeno: mnozí poslanci mají podle našich informací za to, že by někdo mohl zpochybnit legitimitu volby. 

Do Rady České televize poslanci vybírají tři kandidáty z těchto šesti: Hana Lipovská, Pavel Matocha, Ivan Douda, Zdeněk Holý Michal Klíma, Lubomír Xaver Veselý. Pokud jde o Radu ČRo, do druhého kola postoupila Hana Dohnálková, která mandát radní obhajuje, a Jaroslav Šebek.

Babiš překoná Klause. Po příštích volbách s ním do vlády bude chtít každý, říká Šídlo

sinfin.digital