Reforma autorského práva dělí Evropu. Naději na úspěch nemá ani rumunský pokus o kompromis

ČTK

luš

Velvyslance členských zemí EU čeká dnes večer další pokus o dohodu nad společnou představou nových unijních pravidel pro ochranu autorských práv na internetu. Několik neúspěšných jednacích kol v minulých týdnech dává přitom tušit, že ani dnešní večerní diskuse nad posledním návrhem textu nebude jednoduchá a kompromis možná nalezen nebude.

Podle zjištění ČTK existuje nadále nejméně šest zemí, které dávají najevo, že se jim ani poslední výsledek práce nynějšího rumunského předsednictví příliš nezamlouvá. Rumunsko tak zatím vůbec nedomluvilo přesný termín pro následnou schůzku s představiteli europarlamentu a Evropské komise, pro kterou dnes chce od svých partnerů mandát k jednání.

Právě na ní by tři unijní instituce měly následně hledat finální shodu nad podobou textu, kolem kterého se už měsíce v Bruselu velmi intenzivně lobbuje. Jasně proti sobě stojí ekonomické zájmy velkých internetových firem a mediálních domů, padají ostrá slova o „konci svobodného internetu“ a „konci kvalitní žurnalistiky“.

Deprese, z níž není úniku. Přečetli jsme za vás nový román Michela Houellebeka

sinfin.digital