Reforma autorského práva se zasekla. Šanci na záchranu dávají pouze Merkelová a Macron

urm

Reforma autorského práva, kterou připravuje Evropská unie, se zasekla a není jisté, jestli se jí vůbec podaří dokončit před volbami do Evropského parlamentu. Osud celé legislativy, která má posílit postavení vydavatelů, filmařů či hudebníků proti technologickým gigantům, závisí na dohodě mezi Německem a Francií.

„Francouzi momentálně stojí na straně držitelů autorských práv. Němci se chovají zcela nevyzpytatelně,“ řekl INFO.CZ zdroj, který se jednání obou zemí účastní. Klíčový spor vyjednavači obou zemí vedou o takzvaný článek 13, který má přenést zodpovědnost za obsah nahrávaný na nejrůznější úložiště z uživatelů na technologické firmy. Zatímco Francouzi momentálně prosazují, aby se nová povinnost dotknula všech firem na trhu, Němci prosazují výjimku pro malé a střední podniky.

Článek 13 se týká především hudebníků či muzikantů, na současné spory ovšem mohou doplatit především vydavatelé. Ti prosazují zejména přijetí článku 11, který má vydavatelským domům přinést více peněz od firem jako Google či Facebook. V tomto případě existuje jasná většina členských států, které s aktuálním zněním článku 11 souhlasí. Pokud by se ovšem Francouzi a Němci nedohodli na článku 13, je úplně klidně možné, že padne celá dohoda.

Vyjednavačům zbývá na dohodu skutečně pár dní. Pak už nebude možné, aby EU celou legislativu schválila ještě před volbami. Po volbách by reforma autorského práva velmi pravděpodobně spadla pod stůl. „Tyto klíčové závěrečné rozhovory nemohou pokročit, pokud se Francie a Německo nedohodnou. Vyzýváme je, aby zvážily případné důsledky krachu jednání pro vydavatele a novináře. Pokud nebude reforma autorského práva přijata, budoucnost nezávislého a svobodného tisku je v ohrožení,“ uvádí několik vydavatelských asociací v dopise určeném německé kancléřce Angele Merkelové a francouzskému prezidentovi Emmanuelu Macronovi.

Na reformu autorského práva (pokud bude schválena) se mezitím připravuje i Česko. Už v úterý se v Poslanecké sněmovně od 9:00 uskuteční seminář, kde svoje pohledy na celou legislativu představí nejen vydavatelé, ale i technologické firmy a politici.

sinfin.digital