Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv
do vaší e-mailové schránky

Newsletter
Přihlásit se k odběru

RegioJet rozšíří mezinárodní spoje, nově bude jezdit z Krakova do Vídně

RegioJet rozšíří mezinárodní spoje, nově bude jezdit z Krakova do Vídně

Dopravní společnost RegioJet Radima Jančury v červenci rozšíří mezinárodní spoje a linky ve vnitrostátní dopravě v Německu. Od neděle 1. července prodlouží linku z Ostravy do Krakova také do Olomouce, Brna a Vídně. Od poloviny července zvýší počet spojů z Prahy do Drážďan a do Berlína. Rozšíření přichází krátce poté, co firma redukovala spoje v české vnitrostátní dopravě.

Do zahraničí expanduje Jančura vzhledem k tomu, že tam jezdí konkurenční FlixBus za výrazně vyšší ceny než v Česku a nevede zde tak tvrdou cenovou válku. Jančura kvůli údajně podnákladovým cenám viní konkurenta z nekalé soutěže a poslal mu předžalobní výzvu.

Spoje na lince z Vídně do Krakova pojedou jednou denně v každém směru, cestu urazí za šest a půl hodiny. Například z Brna do Krakova stojí jízdenka od 199 korun. Cena za celou cestu začíná na 199 korunách, ale ve vytíženějších dnech i 349 korun. Na stejné lince jezdí jednou denně i FlixBus, který jízdenku na celou trasu nabízí nejlevněji výjimečně od 319 korun. Na trase jezdí vícekrát denně i turecký dopravce a cestu je možné zdolat také nočním vlakem.

Na spojení do Krakova se zaměřil i jiný soukromý český dopravce Leo Express. Začne jezdit do Polska z Prahy vlakem dvakrát týdně v každém směru a bude první soukromým dopravcem na polské železnici. Stejnou linku provozují i České dráhy.

Na trase Praha - Berlín se rozšíří počet šesti spojů RegioJetu o čtyři a přes den tak budou autobusy jezdit v hodinovém taktu. Zde si RegioJet konkuruje s FlixBusem. Podle dopravce je zájem jak o mezinárodní cesty, tak o vnitrostátní spojení mezi německými městy. V Berlíně také dopravce otevře svoji prodejnu jízdenek a od října chystá totéž i v Drážďanech.

 

Šokující zjištění vědců: Pokud nejíte sladké, ohrožujete vlastní zdraví

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Výzkum profesora Macieje Banacha z Lodžské univerzity ukazuje, že dieta chudá na sacharidy představuje v dlouhodobé perspektivě riziko pro zdraví. Tým vědců sledoval 11 let více než 24.000 dobrovolníků, mužů i žen. Všichni drželi dietu, ale nikoli stejnou. Když vědci zjistili jejich zdravotní stav, životní styl a výživu, srovnávali rizika předčasné smrti.

Link

Účastníkům studie, kteří nejedli sacharidy, hrozilo o 32 procent vyšší nebezpečí, že zemřou o šest let dříve, než ti, jejichž strava obsahovala hodně sacharidů. Riziko, že člověk podlehne kardiovaskulární chorobě, vzrostlo o 50 procent, jestliže dotyčná osoba konzumovala málo sacharidů či dokonce žádné. U rakoviny bylo riziko o 30 procent vyšší.

Studie také ukázala, že osobám s normální váhou, které se rozhodly držet takovou dietu, hrozilo větší riziko předčasného úmrtí než lidem obézním. Výsledky se potvrdily i poté, co bylo přihlédnuto ke konzumaci alkoholu, kouření, fyzické aktivitě či chorobám jako je vysoký krevní tlak.

Podle autorů studie nejsou tyto výsledky spojeny jen s nízkým přísunem sacharidů. Souvisejí zřejmě i se zvýšenou konzumací proteinů a tuků. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) nadměrná konzumace červeného masa a uzenin bohatých na cholesterol a nasycené tuky přispívá ke vzniku některých druhů rakoviny, zejména střev a konečníku. Tyto látky mají rovněž na svědomí kardiovaskulární choroby. Navíc může hrát roli i snížená konzumace minerálních látek a vitamínů.

Link

Francouzská Národní agentura pro bezpečnost potravin (ANSES) varuje před "klinickými, biologickými a psychickými dopady" spojenými s odtučňovacími dietami. Vzhledem k nedostatku některých živin mohou nastat problémy s kostmi či s metabolismem. V dlouhodobé perspektivě tyto diety vedou k bludnému kruhu, kdy člověk znovu nabere shozené kilogramy.

Jestliže jsou diety chudé na sacharidy v krátkodobé perspektivě účinné, jsou dlouhodobě riskantní a neměly by být doporučovány, varuje profesor Banach. Je totiž důležité nevynechávat jeden druh potravy. Sacharidy, proteiny a tuky jsou pro stravování nezbytné. Podle nutričních poradců je výživová potřeba člověka pokryta, jestliže se strava skládá z asi 50 procent sacharidů, 20 procent proteinů a 30 procent tuků.

-1