Reklamní kampaň už se dá doručit pomocí vzduchu nebo počítačové hry, říká expert

Mark Murray Jones je reklamní veterán, nyní pracuje jako hlavní stratég (CSO) v regionu EMEA (Evropa, Střední východ a Afrika) pro reklamní konglomerát OMD. Letos na jaře byl ale také jedním z porotců nejprestižnější světové soutěže reklamní kreativity Cannes Lions v kategorii Média. O půl roku později odkrývá zákulisí hodnocení těch nejlepších reklamních kampaní roku na akci Cannes in Prague a v rozhovoru pro INFO.CZ.

Krátce po soutěži jste z přihlášených prací nebyl úplně nadšený. Dokonce jste v jednom komentáři několikrát použil slovo „frustrovaný“.

To máte pravdu. Pamatuji si, že jsem tu frustraci v jednom příspěvku zmínil. Ale měl jsem tím na mysli především to, že jsem mezi kampaněmi přihlášenými v Cannes Lions nenacházel takové, které by v naší kategorii skutečně ohromily, vystoupily do popředí. Několik jich pochopitelně bylo a ty si pak odnesly nejvyšší ocenění, ale mrzelo mě, že mnoho dalších promarnilo svůj potenciál. 

Čím to?

Naše kategorie Media byla poměrně velmi specifická. Když to řeknu ve zkratce, naším cílem bylo ocenit kampaně, které přišly s nejvhodnějším využitím média, aby komunikovala své sdělení. Ale médiem rozhodně nyní nemyslíme jen ta tradiční: televizi, rozhlas, noviny, web. Médium bylo v našem pojetí takřka cokoliv. Třeba městské graffiti na omšelých zdech měst v Brazílii, které ve své skvělé kampani využila firma Nike.

sinfin.digital