Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv
do vaší e-mailové schránky

Newsletter
Přihlásit se k odběru

RRTV řeší reportáž Primy o bruselském Molenbeeku. Televizi kvůli ní kritizovali i novináři

RRTV řeší reportáž Primy o bruselském Molenbeeku. Televizi kvůli ní kritizovali i novináři

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) se bude na svém dnešním zasedání zabývat kontroverzními reportážemi televize Prima o bruselské čtvrti Molenbeek. Ty byly odvysílány před několika týdny a proti jejich vyznění se veřejně postavili například hlavní editor Lidových novin Vojtěch Gibiš či novináři pořadu Newsroom České televize. Stížnosti na reportáže obdržela i RRTV.

Zavádějící informace, pohoršené výrazy a arabský hudební podkres. To jsou podle editora Lidových novin Vojtěcha Gibiše hlavní problémy reportáže televize Prima z bruselského Molenbeeku, která byla odvysílána před několika týdny. Editor deníku po odvysílání příspěvku nazval novináře z TV Prima „Nácíčky“, v kritice se k němu následně přidali i redaktoři České televize. To následně vedlo k další reportáži TV Prima.

Nyní se původní reportáží televize bude zabývat i Rada pro rozhlasové vysílání. „Mohu vás informovat, že RRTV obdržela stížnosti na reportáž TV Prima o Molenbeeku a bude se jimi zabývat na svém zasedání 14. srpna,“ uvedl na dotaz INFO.CZ předseda RRTV Ivan Krejčí. Stížnosti může Rada buď odložit, nebo s televizí zahájit správní řízení.

Není to přitom poprvé, co se rada zabývá kontroverzní reportáží TV Prima spojené tématem multikulturalismu. Loni RRTV s TV Prima zahájila správní řízení kvůli její reportáži o burkinách, celotělových plavkách. RRTV tehdy dospěla k názoru, že zpráva televize nebyla objektivní a podsouvala divákům předem vytvořený názor.

„Informaci o tom, že RRTV byly doručeny stížnosti na naši reportáž o Molenbeeku, máme pouze z Vámi zaslané reakce RRTV na Váš dotaz. Vzhledem k tomu nebudeme záležitost nijak komentovat a vyčkáme oficiálního stanoviska RRTV,“ uvedla pro INFO.CZ Gabriela Semová, šéfka komunikace TV Prima.

 

 

Šokující zjištění vědců: Pokud nejíte sladké, ohrožujete vlastní zdraví

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Výzkum profesora Macieje Banacha z Lodžské univerzity ukazuje, že dieta chudá na sacharidy představuje v dlouhodobé perspektivě riziko pro zdraví. Tým vědců sledoval 11 let více než 24.000 dobrovolníků, mužů i žen. Všichni drželi dietu, ale nikoli stejnou. Když vědci zjistili jejich zdravotní stav, životní styl a výživu, srovnávali rizika předčasné smrti.

Link

Účastníkům studie, kteří nejedli sacharidy, hrozilo o 32 procent vyšší nebezpečí, že zemřou o šest let dříve, než ti, jejichž strava obsahovala hodně sacharidů. Riziko, že člověk podlehne kardiovaskulární chorobě, vzrostlo o 50 procent, jestliže dotyčná osoba konzumovala málo sacharidů či dokonce žádné. U rakoviny bylo riziko o 30 procent vyšší.

Studie také ukázala, že osobám s normální váhou, které se rozhodly držet takovou dietu, hrozilo větší riziko předčasného úmrtí než lidem obézním. Výsledky se potvrdily i poté, co bylo přihlédnuto ke konzumaci alkoholu, kouření, fyzické aktivitě či chorobám jako je vysoký krevní tlak.

Podle autorů studie nejsou tyto výsledky spojeny jen s nízkým přísunem sacharidů. Souvisejí zřejmě i se zvýšenou konzumací proteinů a tuků. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) nadměrná konzumace červeného masa a uzenin bohatých na cholesterol a nasycené tuky přispívá ke vzniku některých druhů rakoviny, zejména střev a konečníku. Tyto látky mají rovněž na svědomí kardiovaskulární choroby. Navíc může hrát roli i snížená konzumace minerálních látek a vitamínů.

Link

Francouzská Národní agentura pro bezpečnost potravin (ANSES) varuje před "klinickými, biologickými a psychickými dopady" spojenými s odtučňovacími dietami. Vzhledem k nedostatku některých živin mohou nastat problémy s kostmi či s metabolismem. V dlouhodobé perspektivě tyto diety vedou k bludnému kruhu, kdy člověk znovu nabere shozené kilogramy.

Jestliže jsou diety chudé na sacharidy v krátkodobé perspektivě účinné, jsou dlouhodobě riskantní a neměly by být doporučovány, varuje profesor Banach. Je totiž důležité nevynechávat jeden druh potravy. Sacharidy, proteiny a tuky jsou pro stravování nezbytné. Podle nutričních poradců je výživová potřeba člověka pokryta, jestliže se strava skládá z asi 50 procent sacharidů, 20 procent proteinů a 30 procent tuků.

-1