RRTV řeší reportáž Primy o bruselském Molenbeeku. Televizi kvůli ní kritizovali i novináři

vkr

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) se bude na svém dnešním zasedání zabývat kontroverzními reportážemi televize Prima o bruselské čtvrti Molenbeek. Ty byly odvysílány před několika týdny a proti jejich vyznění se veřejně postavili například hlavní editor Lidových novin Vojtěch Gibiš či novináři pořadu Newsroom České televize. Stížnosti na reportáže obdržela i RRTV.

Zavádějící informace, pohoršené výrazy a arabský hudební podkres. To jsou podle editora Lidových novin Vojtěcha Gibiše hlavní problémy reportáže televize Prima z bruselského Molenbeeku, která byla odvysílána před několika týdny. Editor deníku po odvysílání příspěvku nazval novináře z TV Prima „Nácíčky“, v kritice se k němu následně přidali i redaktoři České televize. To následně vedlo k další reportáži TV Prima.

Nyní se původní reportáží televize bude zabývat i Rada pro rozhlasové vysílání. „Mohu vás informovat, že RRTV obdržela stížnosti na reportáž TV Prima o Molenbeeku a bude se jimi zabývat na svém zasedání 14. srpna,“ uvedl na dotaz INFO.CZ předseda RRTV Ivan Krejčí. Stížnosti může Rada buď odložit, nebo s televizí zahájit správní řízení.

Není to přitom poprvé, co se rada zabývá kontroverzní reportáží TV Prima spojené tématem multikulturalismu. Loni RRTV s TV Prima zahájila správní řízení kvůli její reportáži o burkinách, celotělových plavkách. RRTV tehdy dospěla k názoru, že zpráva televize nebyla objektivní a podsouvala divákům předem vytvořený názor.

sinfin.digital