Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv
do vaší e-mailové schránky

Newsletter
Přihlásit se k odběru

Rusko pokutuje Rádio Svobodná Evropa, nedodalo informace o původu peněz. Eviduje ho jako zahraničního agenta

Rusko pokutuje Rádio Svobodná Evropa, nedodalo informace o původu peněz. Eviduje ho jako zahraničního agenta

Ruský soud dnes uložil Rádiu Svobodná Evropa/ Rádiu Svoboda (RFE/RL) pokutu za to, že neposkytlo informace o svých finančních zdrojích. Tuto povinnost ukládá Rusko všem organizacím, které jsou v zemi evidovány jako zahraniční agent. Stanici RFE/RL finančně podporuje americký Kongres.

Rozhlas, který vysílá v ruštině a dalších jazycích ze zemí bývalého Sovětského svazu a který ve stejných jazycích vydává zprávy i na svém webu, dostal pokutu 100.000 rublů (přes 35.000 Kč), informovala agentura Interfax s odvoláním na justiční zdroj.

Od roku 2017 zákon umožňuje třídit všechna mezinárodní média působící v Rusku v kolonce "zahraniční agent" na základě rozhodnutí ministerstva spravedlnosti. Kromě RFE/RL je mezi nimi z USA dalších osm médií.

Stanice RFE/RL si postěžovala, že cílem Ruska je zahraniční média záměrně šikanovat a klást jim překážky v jejich práci. RFE/RL byla zapsána mezi cizí "agenty" krátce po rozhodnutí Spojených států zrušit akreditaci ruské televizi RT k pokrývání dění v americkém Kongresu.

Ruský parlament v úterý oznámil, že připravuje novelu zákona o médiích, která umožní mezi zahraničí agenty zařazovat individuálně i všechny novináře pracující pro cizí média. Zahraniční či cizí agent je pojem známý z dob Sovětského svazu, ale i v dalších socialistických státech, který se používal čím dál pravidelněji proti skutečným i domnělým oponentům komunistických režimů. K tomu se používal i například výraz "služba v cizím žoldu".

 

Šokující zjištění vědců: Pokud nejíte sladké, ohrožujete vlastní zdraví

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Výzkum profesora Macieje Banacha z Lodžské univerzity ukazuje, že dieta chudá na sacharidy představuje v dlouhodobé perspektivě riziko pro zdraví. Tým vědců sledoval 11 let více než 24.000 dobrovolníků, mužů i žen. Všichni drželi dietu, ale nikoli stejnou. Když vědci zjistili jejich zdravotní stav, životní styl a výživu, srovnávali rizika předčasné smrti.

Link

Účastníkům studie, kteří nejedli sacharidy, hrozilo o 32 procent vyšší nebezpečí, že zemřou o šest let dříve, než ti, jejichž strava obsahovala hodně sacharidů. Riziko, že člověk podlehne kardiovaskulární chorobě, vzrostlo o 50 procent, jestliže dotyčná osoba konzumovala málo sacharidů či dokonce žádné. U rakoviny bylo riziko o 30 procent vyšší.

Studie také ukázala, že osobám s normální váhou, které se rozhodly držet takovou dietu, hrozilo větší riziko předčasného úmrtí než lidem obézním. Výsledky se potvrdily i poté, co bylo přihlédnuto ke konzumaci alkoholu, kouření, fyzické aktivitě či chorobám jako je vysoký krevní tlak.

Podle autorů studie nejsou tyto výsledky spojeny jen s nízkým přísunem sacharidů. Souvisejí zřejmě i se zvýšenou konzumací proteinů a tuků. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) nadměrná konzumace červeného masa a uzenin bohatých na cholesterol a nasycené tuky přispívá ke vzniku některých druhů rakoviny, zejména střev a konečníku. Tyto látky mají rovněž na svědomí kardiovaskulární choroby. Navíc může hrát roli i snížená konzumace minerálních látek a vitamínů.

Link

Francouzská Národní agentura pro bezpečnost potravin (ANSES) varuje před "klinickými, biologickými a psychickými dopady" spojenými s odtučňovacími dietami. Vzhledem k nedostatku některých živin mohou nastat problémy s kostmi či s metabolismem. V dlouhodobé perspektivě tyto diety vedou k bludnému kruhu, kdy člověk znovu nabere shozené kilogramy.

Jestliže jsou diety chudé na sacharidy v krátkodobé perspektivě účinné, jsou dlouhodobě riskantní a neměly by být doporučovány, varuje profesor Banach. Je totiž důležité nevynechávat jeden druh potravy. Sacharidy, proteiny a tuky jsou pro stravování nezbytné. Podle nutričních poradců je výživová potřeba člověka pokryta, jestliže se strava skládá z asi 50 procent sacharidů, 20 procent proteinů a 30 procent tuků.

-1