Ryanair stahuje pětinu letadel ze své dublinské základny, nadbytečným pilotům hrozí ztráta míst

ČTK

mst

Irské nízkonákladové aerolinky Ryanair stáhnou na zimní sezonu pětinu letadel ze své základny v Dublinu. Stovce pilotů a 200 členům palubních posádek pak dopravce oznámil, že od 28. října jejich služby možná nebude potřebovat. Společnost, která prožívá nejhorší týden za 30 let své existence, obviňuje stávkující zaměstnance z rušení letů po celé Evropě.

Asi čtvrtina pilotů ze základny v Dublinu v úterý uspořádala za dva týdny už třetí 24hodinovu stávku. Dnes vstoupily do dvoudenní stávky kabinové posádky v Itálii, Španělsku, Portugalsku a Belgii. Ryanair musel zrušit přes 12 procent letů.

Společnost očekává, že kvůli snížení dublinské flotily z 30 na 24 letadel uzavře několik tras a na jiných sníží frekvenci letů. Stroje přesune na svou polskou součást Ryanair Sun, která se slibně rozvíjí. Nadbytečným pilotům a palubním zaměstnancům nabídne přechod do Polska.

Konflikt se zaměstnanci začíná mít negativní dopady na celkové hospodaření podniku. V pondělí Ryanair oznámil pokles čtvrtletního zisku po zdanění meziročně o 20 procent na 319 milionů eur (8,2 miliardy Kč).

Ryanair létá z 86 základen do 37 zemí včetně České republiky. Z hlediska počtu přepravovaných cestujících je evropskou jedničkou, loni služeb firmy využilo na 130 milionů cestujících.

sinfin.digital