Šéf analytické firmy, kolem které se točí obří skandál Facebooku, padl. Aféru už šetří Britové i USA

ČTK

lup

Britský úřad pro ochranu dat vyšetřuje, zda sociální síť Facebook dostatečně rázně odpověděla na zprávy, že politická konzultační firma Cambridge Analytica nečestně získala informace o jejích uživatelích. Společnost Cambridge Analytica dnes zbavila funkce svého generálního ředitel Alexandera Nixe, a to až do úplného vyšetření celé záležitosti. V médiích se rovněž objevily spekulace, že šéf pro bezpečnost Facebooku Alex Stamos odchází kvůli internímu sporu o to, jak by sociální síť měla reagovat na šíření dezinformací a nepravd.

Britská komisařka pro informace Elizabeth Denhamová uvedla, že požádala v rámci širšího zkoumání zneužívání osobních dat o povolení k prohledání kanceláří firmy Cambridge Analytica. V rámci tohoto šetření prozkoumá i chování Facebooku. "Podíváme se na to, zda Facebook zabezpečil a ochránil osobní informace na platformě, nebo ne, a zda, když se dozvěděli o ztrátě dat, jednali dostatečně rázně a zda informovali, nebo neinformovali lidi," řekla Denhamová rozhlasové stanici BBC.

Podle zdroje agentury Bloomberg obeznámeného se situací čelí Facebook rovněž vyšetřování ze strany americké Federální komise pro obchod (FTC). Ta údajně zkoumá, zda Facebook neporušil dohodnuté podmínky pro nakládání s osobními údaji uživatelů.

"Mají potíže," řekl podle listu Financial Times na adresu firmy Facebook bývalý ředitel jednoho z odborů FTC David Vladeck. "Domnívám se, že se stanou předmětem velmi intenzivní prověrky," dodal.

Snowden: Facebook není nic jiného než sledovací firma, za sociální síť se jen vydává

sinfin.digital