Senegalská perla Cheikh Lô v českém projektu. Celé je to dost bláznivé, říká jeho autor

Snem snad každého muzikanta je spolupracovat s těmi nejlepšími v oboru. Zdaleka ne každému se to ale poštěstí. Jednou z mála výjimek je Pavel Šmíd, který v loňském roce natočil spolu s Martinem Pírem, několika dalšími českými muzikanty, a především s celou řadou zahraničních hostů, kritikou mimořádně dobře přijatou desku. Jak se to stane, že v Česku natočíte album, jehož klíčovou figurou je senegalský velikán Cheikh Lô. A jak to vypadá, když domlouváte turné s lidmi, jako je třeba bubeník Roberta Planta z legendárních Led Zeppelin? I o tom jsme s ním mluvili.

Loni jste vydali desku King´N´Doom, na které hostuje několik výborných zahraničních muzikantů, mimo jiné senegalská hvězda Cheikh Lô, ta deska byla následně skvěle přijatá kritikou. Logická otázka zní: co koncerty, případně turné?

My jsme loni byli na Womexu ve Finsku, což je obrovský veletrh a showcase world music festival. Každý rok se na něm sjedou lidi z celého světa, kteří se v tomto žánru pohybují. Vydavatelé, producenti, manažeři, organizátoři festivalů a samozřejmě muzikanti. No a my jsme tam jeli prezentovat naši desku. A přestože jsme s tím nikdo nepočítal, vzbudilo to tam obrovský rozruch. K tomu je potřeba říct, že tam nemáme jen Cheikha Lô, který to samozřejmě táhnul, je to na světové scéně opravdu hodně zavedené jméno, je tam ale i řada dalších zajímavých jmen.

Třeba Hawa Diabate a Mamadou Kouyate z Trio Da Kali, kteří nahráli fantastickou desku s Kronos Quartet, Moustafa Kouyate z Ngoni Ba legendárního Bassekou Kouyateho, Abdoulaye Dembele z Mamadou Diabate's percussion mania nebo Leopold Lô, kterej hrál zase s Youssou N'Dourem. A s tím prostě přišly nabídky od velkých světových festivalů. Nejen že jsme měli hrát letos na Colours, jednali jsme třeba taky s dánským Roskilde a s dalšími. Pak ale přišel koronavirus.

Co to znamenalo v praxi. Ta deska je studiový projekt, začal jsi tedy skládat kapelu?

Já na to hlavně nebyl vůbec připravenej, nikdy jsme se o této možnosti s Martinem (Martin Píro, producent a vedle Pavla Šmída druhá klíčová postava celého projektu, pozn. red.) nebavili. Nebylo představitelné, že dáme na jedno pódium šestnáct lidí, navíc lidi, kteří pocházejí z různých míst světa. Pak ale přišla Zlata Holušová (ředitelka Colours of Ostrava, pozn. red.), a to několikrát, a říká: „Ty to musíš postavit.“ Smál jsem se tomu, a říkal jsem jí, že je to přece blbost. Že to prostě nejde realizovat. Chytla mě za límec a říká: „Postav tu kapelu!“

King´N´Doom
sinfin.digital