Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv
do vaší e-mailové schránky

Newsletter
Přihlásit se k odběru

Smrt tu hrozí každý den. Reportáže INFO.CZ z ukrajinské fronty vyhrály Novinářskou cenu

720p480p360p240p

Série videoreportáží „Z ukrajinské fronty“, kterou pro INFO.CZ vytvořila Tereza Engelová, vyhrála kategorii „Nejlepší reportáž“ v soutěži Novinářská cena. Cyklus se zaměřil na situaci na východě Ukrajiny, kde se střetávají proruští separatisté s ukrajinskou armádou. Engelová v konfliktní zóně loni v březnu a dubnu mapovala dopady války na běžné lidi. Připomeňte si reportáže v článku.

 

Válka na východě Ukrajiny plní mediální prostor už čtyři roky. Boje s různou intenzitou pokračují nebo utichají a spolu s tím opadá i pozornost, kterou svět konfliktu věnuje. Engelová se proto zaměřila na příběhy běžných lidí, kteří trpí ve zdevastované oblasti a žijí mnohdy i za zvuku každodenního ostřelování. Jejich příběhy zůstávaly čtenářům a divákům dosud ukryty.

Novinářská cena
Soutěž pořádá od roku 2010 nadace Open Society Fund Praha spolu se svými partnery. Odborné poroty hodnotí konkrétní příspěvky zavedených i začínajících autorů s cílem upozornit na to nejzajímavější z české a slovenské žurnalistiky.

V sérii reportáží „Z ukrajinské fronty“ se návštěvníci serveru INFO.CZ mohli bezprostředně seznámit s výstředním Sašou Dolarem, který vyměnil soutěž X Faktor za frontu v Donbasu, podívali se na přechod smrti, kde jeden krok vedle znamenal hazard se životem v minovém poli, nebo nahlédli do krytů, kde desítky lidí živořily v otřesných podmínkách.

S další prací Terezy Engelové se čtenáři můžou seznámit na webu HlídacíPes.org.

720p 480p 360p 240p
Saša Dolar

1080p 720p 480p 360p 240p
Ukrajinský přechod smrti

1080p 720p 480p 240p
Život v krytu

720p 480p 360p 240p
Ukrajina

720p 480p 360p 240p
Exkluzivně z Ukrajiny

720p 480p 360p 240p
Válka o uhlí
 

 

Šokující zjištění vědců: Pokud nejíte sladké, ohrožujete vlastní zdraví

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Výzkum profesora Macieje Banacha z Lodžské univerzity ukazuje, že dieta chudá na sacharidy představuje v dlouhodobé perspektivě riziko pro zdraví. Tým vědců sledoval 11 let více než 24.000 dobrovolníků, mužů i žen. Všichni drželi dietu, ale nikoli stejnou. Když vědci zjistili jejich zdravotní stav, životní styl a výživu, srovnávali rizika předčasné smrti.

Link

Účastníkům studie, kteří nejedli sacharidy, hrozilo o 32 procent vyšší nebezpečí, že zemřou o šest let dříve, než ti, jejichž strava obsahovala hodně sacharidů. Riziko, že člověk podlehne kardiovaskulární chorobě, vzrostlo o 50 procent, jestliže dotyčná osoba konzumovala málo sacharidů či dokonce žádné. U rakoviny bylo riziko o 30 procent vyšší.

Studie také ukázala, že osobám s normální váhou, které se rozhodly držet takovou dietu, hrozilo větší riziko předčasného úmrtí než lidem obézním. Výsledky se potvrdily i poté, co bylo přihlédnuto ke konzumaci alkoholu, kouření, fyzické aktivitě či chorobám jako je vysoký krevní tlak.

Podle autorů studie nejsou tyto výsledky spojeny jen s nízkým přísunem sacharidů. Souvisejí zřejmě i se zvýšenou konzumací proteinů a tuků. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) nadměrná konzumace červeného masa a uzenin bohatých na cholesterol a nasycené tuky přispívá ke vzniku některých druhů rakoviny, zejména střev a konečníku. Tyto látky mají rovněž na svědomí kardiovaskulární choroby. Navíc může hrát roli i snížená konzumace minerálních látek a vitamínů.

Link

Francouzská Národní agentura pro bezpečnost potravin (ANSES) varuje před "klinickými, biologickými a psychickými dopady" spojenými s odtučňovacími dietami. Vzhledem k nedostatku některých živin mohou nastat problémy s kostmi či s metabolismem. V dlouhodobé perspektivě tyto diety vedou k bludnému kruhu, kdy člověk znovu nabere shozené kilogramy.

Jestliže jsou diety chudé na sacharidy v krátkodobé perspektivě účinné, jsou dlouhodobě riskantní a neměly by být doporučovány, varuje profesor Banach. Je totiž důležité nevynechávat jeden druh potravy. Sacharidy, proteiny a tuky jsou pro stravování nezbytné. Podle nutričních poradců je výživová potřeba člověka pokryta, jestliže se strava skládá z asi 50 procent sacharidů, 20 procent proteinů a 30 procent tuků.

-1