Technologický apoštol Martin Ruubel: Blockchain umí pomoci proti chemtrails i placaté Zemi

Estonec Martin Ruubel, ředitel technologické společnosti Guardtime, je apoštol blockchainu – distribuované databáze, na které je postavená například kryptoměna bitcoin. Tato databáze má ale podle Ruubela výrazně širší využití. Už brzy by nám například mohla odhalovat falešné zprávy. Martin Ruubel byl jeden z řečníků na festivalu Future Port Prague.

Estonsko je pro celý svět vzorem v digitalizaci státní správy. Jak se vám povedlo uspět?

Vzešlo to z potřeby. V Estonsku máme velmi řídkou hustotu zalidnění – žije tam asi 1.3 milionu obyvatel, ale rozlohou jsme větší než například šestimilionové Dánsko. Když jsme získali samostatnost, tak jsme řešili, jak přivést státní správu ke všem obyvatelům. V té době jsme navíc neměli žádné peníze ani na nové stavby, ani na platy příliš úředníků, a proto jsme museli být co nejefektivnější. A to byly počátky digitální veřejné správy.

Ta tedy vznikala na zelené louce.

Ano, na té nejzelenější. Peněz tehdy bylo opravdu málo, takže jsme si nemohli dovolit ani služby velkých poradenských společností, ani technologická řešení od prestižních firem. Všechno jsme si museli udělat sami. A jak se postupně ukázalo, tak se nám to docela povedlo. 

Tak to vypadalo až do roku 2007, kdy celou vaší zemi zasáhly masivní hackerské útoky.

A to bylo z dnešního pohledu to nejlepší, co se nám mohlo přihodit. Vláda si totiž právě tehdy uvědomila, že ta digitální nirvána, kterou jsme si u nás hýčkali, není nedobytná a že má svoje slabá místa. Věděli jsme, že s útoky typu DDOS si dokážeme nějak poradit, obavy ale panovaly z toho, že přístup k citlivým datům zneužije nějaký insider, někdo, kdo má k programům přístup.

Proto jste se soustředili na vnitřní hrozby?

Otázka tehdy nezněla, jak takovým zabránit v tom, aby s programy a daty manipulovali. Protože to možné není. Místo toho jsme se soustředili na to, jak vůbec nějakou manipulaci s daty nebo zásah do systému poznat. Největší problém v kybernetické bezpečnosti totiž není v naprogramování neproniknutelných systémů. Kybernetičtí zločinci jsou vždy napřed. Největší obtíž je v tom, poznat, že jste byli napadeni. Podle studií uplyne mezi zahájením útoku a jeho odhalením v průměru 200 dní.

sinfin.digital