Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv
do vaší e-mailové schránky

Newsletter
Přihlásit se k odběru

Torpédo proti ČT vybouchlo. ANO nepodpoří nominaci Štěpánka do vysílací Rady, on sám ji vzdal

Torpédo proti ČT vybouchlo. ANO nepodpoří nominaci Štěpánka do vysílací Rady, on sám ji vzdal

Kandidaturu Petra Štěpánka do takzvané velké vysílací rady (RRTV) podle informací ČTK z dnešního jednání poslaneckého klubu vládního hnutí ANO odmítla podpořit velká část poslanců, proti se postavil i premiér a předseda ANO Andrej Babiš. Ke stažení kontroverzní nominace vyzvali ANO lidovci, s nominací nesouhlasí ani další opoziční strany i zástupci vládní ČSSD. Štěpánek sám odvolal svůj souhlas s kandidaturou. V dokumentu uvedl, že o nominaci neusiloval a překvapilo ho, když jej poslanci do rady navrhli. Podle kritiků bývalý člen rady Štěpánek veřejně prohlašoval, že chce zničit Českou televizi. Média uvedla, že kritizoval i ANO a Babiše.

Velkou vysílací radu tvoří 13 členů, které na návrh Sněmovny jmenuje a odvolává premiér. Nyní se bude v RRTV obsazovat místo po Miladě Richterové, které končí šestiletý mandát začátkem října. Dolní komora by měla nového člena volit na současné schůzi. Podle komunistů je po odstoupení Štěpánka možné, že se nynější volba neuskuteční.

Podle usnesení sněmovní volební komise na post kandidují vedle někdejšího člena rady Štěpánka právnička Olga Ulrichová za Piráty a bývalý náměstek ministra kultury Patrik Košický za KDU-ČSL.

Nominaci kritizovali už dříve zástupci šestice iniciativ a profesních svazů. KDU-ČSL dnes dopoledne vyzvala ANO, aby Štěpánkovu nominaci stáhlo. Podle předsedy sněmovního klubu KDU-ČSL Jana Bartoška chtělo nominací ANO destabilizovat radu a ovládnout média, zejména převzít kontrolu nad veřejnoprávními Českou televizí (ČT) a Českým rozhlasem (ČRo). Předseda TOP 09 Jiří Pospíšil před zahájením schůzce vyzval ostatní strany, aby umožnily veřejné hlasování.

Podle šéfa sněmovního klubu hnutí STAN Jana Farského vzbudila nominace Štěpánka výrazné emoce, a to oprávněně. "Je pro mne něco úplně nepochopitelného, jak vládní strana si může dovolit nominovat člověka, který chce podminovat Kavčí hory. Co bude jeho přidanou hodnotou v RRTV," zeptal se řečnicky s odkazem na dřívější Štěpánkova vyjádření. Proti Štěpánkovi se postavila i koaliční sociální demokracie. "Pro nás je to nedůvěryhodná osoba, osoba, která by v RRTV nebyla na správném místě," konstatoval předseda poslanců ČSSD Jan Chvojka.

Nesouhlas s nominací Štěpánka přišly v pondělí večer do blízkosti Sněmovny vyjádřit zhruba dvě stovky demonstrantů. Vyzvali poslance, aby vybrali jiného kandidáta a aby jejich hlasování bylo veřejné.

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání mimo jiné uděluje, mění a odnímá licence k provozování vysílání, dohlíží na pluralitu programové nabídky a informací a dbá na obsahovou nezávislost vysílání. Sleduje obsah rozhlasového a televizního vysílání, za porušení vysílacích zákonů ukládá sankce.

 

Šokující zjištění vědců: Pokud nejíte sladké, ohrožujete vlastní zdraví

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Výzkum profesora Macieje Banacha z Lodžské univerzity ukazuje, že dieta chudá na sacharidy představuje v dlouhodobé perspektivě riziko pro zdraví. Tým vědců sledoval 11 let více než 24.000 dobrovolníků, mužů i žen. Všichni drželi dietu, ale nikoli stejnou. Když vědci zjistili jejich zdravotní stav, životní styl a výživu, srovnávali rizika předčasné smrti.

Link

Účastníkům studie, kteří nejedli sacharidy, hrozilo o 32 procent vyšší nebezpečí, že zemřou o šest let dříve, než ti, jejichž strava obsahovala hodně sacharidů. Riziko, že člověk podlehne kardiovaskulární chorobě, vzrostlo o 50 procent, jestliže dotyčná osoba konzumovala málo sacharidů či dokonce žádné. U rakoviny bylo riziko o 30 procent vyšší.

Studie také ukázala, že osobám s normální váhou, které se rozhodly držet takovou dietu, hrozilo větší riziko předčasného úmrtí než lidem obézním. Výsledky se potvrdily i poté, co bylo přihlédnuto ke konzumaci alkoholu, kouření, fyzické aktivitě či chorobám jako je vysoký krevní tlak.

Podle autorů studie nejsou tyto výsledky spojeny jen s nízkým přísunem sacharidů. Souvisejí zřejmě i se zvýšenou konzumací proteinů a tuků. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) nadměrná konzumace červeného masa a uzenin bohatých na cholesterol a nasycené tuky přispívá ke vzniku některých druhů rakoviny, zejména střev a konečníku. Tyto látky mají rovněž na svědomí kardiovaskulární choroby. Navíc může hrát roli i snížená konzumace minerálních látek a vitamínů.

Link

Francouzská Národní agentura pro bezpečnost potravin (ANSES) varuje před "klinickými, biologickými a psychickými dopady" spojenými s odtučňovacími dietami. Vzhledem k nedostatku některých živin mohou nastat problémy s kostmi či s metabolismem. V dlouhodobé perspektivě tyto diety vedou k bludnému kruhu, kdy člověk znovu nabere shozené kilogramy.

Jestliže jsou diety chudé na sacharidy v krátkodobé perspektivě účinné, jsou dlouhodobě riskantní a neměly by být doporučovány, varuje profesor Banach. Je totiž důležité nevynechávat jeden druh potravy. Sacharidy, proteiny a tuky jsou pro stravování nezbytné. Podle nutričních poradců je výživová potřeba člověka pokryta, jestliže se strava skládá z asi 50 procent sacharidů, 20 procent proteinů a 30 procent tuků.

-1