Trump hrozí Googlu, že mu „zatne tipec“. Jsou to plané hrozby, s řazením výsledků nic nezmůže

vkr

Ve svém zatím posledním výpadu proti médiím se americký prezident Donald Trump opřel do společnosti Google. Na Twitteru bez důkazů napsal, že internetový vyhledávač potlačuje hlasy konzervativců a naopak zvýhodňuje „falešná média“. A začal hrozit, že si na působení firmy posvítí. Trump ale podle všeho především vytváří kouřovou clonu. S tím, jak Google řadí své výsledky vyhledávání, totiž nic nezmůže, vysvětluje pro INFO.CZ odborník. 

Není to zdaleka poprvé, kdy je vyhledávač Googlu podroben kvůli řazení výsledků kritice. O tom, že zvýhodňoval vybrané politické kandidáty, se hovořilo i během amerických prezidentských voleb v roce 2016. Firma však takovou praxi vždy striktně popírala. Faktem je, že pozice na první stránce vyhledávání jsou extrémně důležité a pojí se s nimi vliv. Některé studie ukazují, že díky manipulaci s výsledky lze potenciálně ovlivnit až desítky procent nerozhodnutých voličů.

Donald Trump v týdnu na svých sociálních sítích tyto úvahy oživil. Podle něj se při „zadání 'zprávy o Trumpovi' na Googlu objeví jenom názory a články prolhaných médií,“ jak prezident obyčejně označuje respektovaná média, která jsou důsledná a referují o něm kriticky. „Jinými slovy, pro mě a ostatní, jde o manipulaci tak, aby všechny informace byly negativní,“ tweetoval v úterý ukřivděný prezident. Mezi „prolhaná“ média řadí například televize CNN, CNBC či deník Washington Post. „Republikánská a konzervativní a spravedlivá média jsou vyřazena,“ konstatuje prezident.

Nenávist až za hrob. Trump odmítl uznat zásluhy senátora McCaina, odbyl to neosobním tweetem

sinfin.digital