V Bruselu se schyluje ke klíčové bitvě o budoucnost vydavatelů, Google mocně lobbuje

Otázka ochrany autorských práv v současnosti rozděluje Evropu. Evropská komise totiž chystá modernizaci legislativy, která se neměnila od roku 2001, navzdory překotnému rozvoji. První návrhy komise představila už v září loňského roku. Mezi ně patřilo i vyhrazení exkluzivních práv jednotlivým vydavatelům. To by mimo jiné znemožnilo, aby takzvané zpravodajské online agregátory používaly zpravodajství jiných médií, pokud by k tomu neměly souhlas vydavatele.

Největší problémy by to pravděpodobně způsobilo Googlu a jeho portálu Google News, který ve většině evropských zemí bez svolení využívá obsah napříč vydavatelskými domy. Problém by to byl i pro jeho portál YouTube, který by zase musel instalovat protipirátský filtr, který by znemožnil, aby uživatelé na tento web přidávali kradený obsah, což se děje v masivní míře a Google na tom vydělává.

„Máme dva body, které si v podstatě protiřečí. Musíme otevřít trh pro kulturu, ale zároveň musíme ochránit tvůrce. Toho dosáhneme jenom debatou,“ řekl španělskému deníku El Pais eurokomisař pro vzdělání, kulturu, mládež a sport Tibor Navracsics.

sinfin.digital