Volby, očkování i zavražděný novinář. Čím se vás v uplynulém roce snažili nalomit dezinformátoři?

Adam Kotrbatý

Staly se běžnou součástí našeho života. Je jich tolik, že by vydaly na několik knih. Hoaxy a dezinformace ovlivnily mimo jiné několik světových voleb a promluvily i do letošního prezidentského klání v Česku. Nejen jimi ale dezinformátoři žijí. Připomeňte si pět největších témat, skrze která se v uplynulém roce snažili šířit vlastní pokroucenou verzi reality.

Prezidentské volby

Nejdůležitější vnitropolitická událost roku byla pro dezinformátory jakousi jejich „olympiádou“. Falešné zprávy se šířily převážně o protikandidátovi prezidenta Miloše Zemana Jiřím Drahošovi. Prostřednictvím proruských webů, sociálních sítí, ale i řetězovými maily se lidé dozvídali, že Drahoš měl být údajně donašečem StB, členem tajuplných konspiračních řádů a spolků, finančně podporovaný filantropem Georgem Sorosem, případně „vítačem“ migrantů a zastáncem kvót na přerozdělování uprchlíků.

Nic z toho nebyla pravda. Drahoš prokazatelně s StB nespolupracoval, Soros mu žádné peníze na kampaň neposlal, a někdejší předseda akademie věd nebyl dokonce ani součástí žádného tajuplného spolku. Hoaxy zmiňovaly think-tank Římský klub, jež nemá žádné exekutivní pravomoci a jehož českou odnož zakládal v 90. letech paradoxně Miloš Zeman. K přijímání migrantů se Drahoš stavěl rezervovaně, kvóty odmítal.

Hoaxy o Drahošovi se zabývala i policie, případ ale odložila. Stejně dopadlo i prošetřování dezinformace, která cílila na voliče současné hlavy státu. Ta vznikla z vtipu, který ve svém pořadu Šťastné pondělí na TV Seznam řekl novinář Jindřich Šídlo, když žertem oznamoval, že Zeman postupuje automaticky do druhého kola, proto jej lidé nemusí volit v tom prvním. Věc eskalovala, když neznámý člověk rozeslal letáky se stejnou informací do schránek v Moravskoslezském kraji. Dezinformaci v lednu vyvracelo i Ministerstvo vnitra.

Očkování

Evergreen posledních let se dostává do popředí zájmu v souvislosti s nárůstem počtu onemocnění spalničkami. Lékaři připisují podíl na vyšší nemocnosti i lidem, kteří pod vlivem nepravdivých zpráv a zfalšovaných studií nenechávají své děti očkovat. Klesající proočkovanost vede ke snížení odolnosti v populaci.

Hoaxů o očkování se podle zpravodajského webu televizní stanice BBC chytila i ruská propaganda. Studie, kterou web citoval, zjistila, že nepravdy o vakcínách šíří na sociálních sítích ty samé účty, které se snažily ovlivnit volby ve Spojených státech v roce 2016. Studie tvrdí, že více než 250 tweetů o očkování pocházelo z účtů, které jsou spojené s agenturou pro výzkum internetu IRA v Petrohradě.

Mezi nejčastější lež patří spojování vakcíny proti spalničkám s propuknutím autismu u dětí. Nic takového se ale oficiálně neprokázalo, naopak existují výzkumy prováděné na milionech případů, které tuto teorii vyvrací. Přesto dezinformaci, kterou rozšířil lékař Andrew Wakefield, jenž záměrně zkreslil údaje o 12 dětech, řada lidí stále věří. Trollové letos také přišli s tvrzením, že americká vláda disponuje tajnou databází očkováním poškozených dětí. Také to je ale pouze konspirační teorie.

sinfin.digital