Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv
do vaší e-mailové schránky

Newsletter
Přihlásit se k odběru

Vychází Štrunc! Nový magazín portálu INFO.CZ přináší 120 stran inspirativních rozhovorů

Vychází Štrunc! Nový magazín portálu INFO.CZ přináší 120 stran inspirativních rozhovorů

Od pondělí 25. června je v prodeji Štrunc!, speciální vydání tištěného magazínu INFOLAB. Na 120 stranách přináší rozhovory s celkem patnácti inspirativními a výjimečnými osobnostmi, které byly hostem v diskuzním pořadu moderátora Pavla Štrunce na portálu INFO.CZ.

Magazín Štrunc! je třetím vydáním série magazínů, které pod hlavičkou INFOLAB vydává zpravodajský portál INFO.CZ z portfolia vydavatelského domu Czech News Center. Obsahuje celkem patnáct rozhovorů s významnými a inspirativními osobnostmi českého veřejného, kulturního a vědeckého života, které byly hosty diskuzního pořadu Štrunc! na portálu INFO.CZ.

„K rozhodnutí připravit magazín založený výlučně na rozhovorech nás přivedl úspěch předešlých čísel magazínu INFOLAB, který dokazuje, že lidé mají chuť číst a že si za kvalitní obsah rádi zaplatí,“ říká Michal Půr, šéfredaktor portálu INFO.CZ.

Vychází speciál Infolabu ,magazín Štrunc! 120 stránek rozhovorů moderátora Pavla Štrunce.

Podle moderátora Pavla Štrunce si rozhovory z jeho pořadu v tištěné podobě zaslouží pozornost. „Až mě překvapilo, jak nadčasovou hodnotu některá interview mají a jak trvalých problémů a fenoménů se dotýkají,“ říká Štrunc, který od loňského roku na portálu INFO.CZ moderoval už skoro čtyři stovky rozhovorů.

„Výběr z množství interview nebyl lehký, nakonec jsme ale s těžkým srdcem vybrali patnáct rozhovorů, které se tematicky rozpínají od lidské sexuality přes historii, medicínu, vesmírný výzkum až k ekonomickým problémům,“ říká Ondřej Fér, hlavní editor magazínu INFOLAB.

Vychází speciál Infolabu ,magazín Štrunc! 120 stránek rozhovorů moderátora Pavla Štrunce.

V magazínu Štrunc! se tak pomyslně setkávají například kardiochirurg Jan Pirk, sexuoložka Hana Fifková, fyzik Jan Lukačevič, koreanistka Nina Špitálníková nebo egyptolog Miroslav Bárta.

Pro všechny tištěné tituly portálu INFO.CZ je charakteristická vysoká grafická úroveň a nezaměnitelná vizuální podoba. Postaralo se o ni oceňované DIP Studio Petry Roubalové a Matěje Hanauera, fotografiemi texty doplnil Vojtěch Veškrna.

Jak objednat?

 

Šokující zjištění vědců: Pokud nejíte sladké, ohrožujete vlastní zdraví

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Výzkum profesora Macieje Banacha z Lodžské univerzity ukazuje, že dieta chudá na sacharidy představuje v dlouhodobé perspektivě riziko pro zdraví. Tým vědců sledoval 11 let více než 24.000 dobrovolníků, mužů i žen. Všichni drželi dietu, ale nikoli stejnou. Když vědci zjistili jejich zdravotní stav, životní styl a výživu, srovnávali rizika předčasné smrti.

Link

Účastníkům studie, kteří nejedli sacharidy, hrozilo o 32 procent vyšší nebezpečí, že zemřou o šest let dříve, než ti, jejichž strava obsahovala hodně sacharidů. Riziko, že člověk podlehne kardiovaskulární chorobě, vzrostlo o 50 procent, jestliže dotyčná osoba konzumovala málo sacharidů či dokonce žádné. U rakoviny bylo riziko o 30 procent vyšší.

Studie také ukázala, že osobám s normální váhou, které se rozhodly držet takovou dietu, hrozilo větší riziko předčasného úmrtí než lidem obézním. Výsledky se potvrdily i poté, co bylo přihlédnuto ke konzumaci alkoholu, kouření, fyzické aktivitě či chorobám jako je vysoký krevní tlak.

Podle autorů studie nejsou tyto výsledky spojeny jen s nízkým přísunem sacharidů. Souvisejí zřejmě i se zvýšenou konzumací proteinů a tuků. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) nadměrná konzumace červeného masa a uzenin bohatých na cholesterol a nasycené tuky přispívá ke vzniku některých druhů rakoviny, zejména střev a konečníku. Tyto látky mají rovněž na svědomí kardiovaskulární choroby. Navíc může hrát roli i snížená konzumace minerálních látek a vitamínů.

Link

Francouzská Národní agentura pro bezpečnost potravin (ANSES) varuje před "klinickými, biologickými a psychickými dopady" spojenými s odtučňovacími dietami. Vzhledem k nedostatku některých živin mohou nastat problémy s kostmi či s metabolismem. V dlouhodobé perspektivě tyto diety vedou k bludnému kruhu, kdy člověk znovu nabere shozené kilogramy.

Jestliže jsou diety chudé na sacharidy v krátkodobé perspektivě účinné, jsou dlouhodobě riskantní a neměly by být doporučovány, varuje profesor Banach. Je totiž důležité nevynechávat jeden druh potravy. Sacharidy, proteiny a tuky jsou pro stravování nezbytné. Podle nutričních poradců je výživová potřeba člověka pokryta, jestliže se strava skládá z asi 50 procent sacharidů, 20 procent proteinů a 30 procent tuků.

-1