Vzpoura strojů se odkládá. AI Facebooku si nový jazyk nevymyslela, jen nepochopila angličtinu

„Vzpoura strojů,“ hlásaly novinové titulky poté, co umělá inteligence (AI) Facebooku údajně „vynalezla nový jazyk“, v němž mezi sebou začala komunikovat. Jenže spíše než o začátek nové éry jako vystřižené ze sci-fi filmu Terminátor se jednalo o nestárnoucí shakespearovskou klasiku: Mnoho povyku pro nic. Víme, co se v laboratořích Facebooku skutečně stalo i proč to, alespoň prozatím, neznamená konec světa. 

Pozdvižení v minulých dnech vzbudil záznam konverzace, ve které se dva zástupci umělé inteligence, Alice a Bob, dohadovali o zdánlivě nelogickém problému. „I can can I I everything else,“ (doslova: „Já mám mám já já vše ostatní“), tvrdil Bob.

„Balls have zero to me to me to me,“ (doslova: „Míče mají nula pro mě pro mě pro mě“), odpovídala mu Alice. Inženýři Facebooku se měli této konverzace údajně natolik leknout, že se rozhodli komunikaci své umělé inteligence raději vypnout. Kdo prý mohl vědět, zda se nejednalo bezmála o pokus svrhnout nadvládu lidí.

Realita však byla značně prozaičtější. V laboratořích firmy Marka Zuckerberga vyvíjeli umělou inteligenci zaměřenou na vyjednávání, takovou, po níž je ze stran obchodních korporací značná poptávka. A o vyjednání v konverzaci dvou AI v tomto případě skutečně šlo: Bob a Alice se snažili rozdělit tři různé předměty – míče, klobouky a knihy – tak, aby žádná ze stran neměla pocit, že byla tou druhou přechytračena.

Problém však byl v tom, že vývojáři zapomněli Alici s Bobem motivovat k tomu, aby používali ke vzájemné komunikaci anglický jazyk takovým způsobem, jako to dělají lidé. Obě virtuální identity tak v angličtině vyjednávat sice začaly, nicméně postupem času přešly do pro ně efektivnějšího komunikačního systému. Jednoduše řečeno: známá slova začaly používat v nečekaných souvislostech a s jiným významem.

Vzhledem k tomu, že původním cílem projektu bylo vyvinout umělou inteligenci, která by byla schopná hovořit s člověkem, nebyl tento vývoj vítaný a vývojáři proto konverzaci Alice s Bobem vypnuli.

sinfin.digital