Z velkého výstřihu se celebrantům může udělat špatně, varovala Nova. Soud jí teď za to zrušil pokutu

ČTK

raz

Ústavní soud (ÚS) zrušil pokutu 200.000 korun, kterou Rada pro rozhlasové a televizní vysílání uložila televizi Nova za reportáž o vhodném a nevhodném oblečení do kostela v době letních veder. Rada označila odlehčenou reportáž za neobjektivní a nevyváženou. Ústavní soudci poukázali na svobodu projevu. Zrušili jak rozhodnutí rady o pokutě, tak verdikty správních soudů, které sankci potvrdily. Nikdo z účastníků řízení se vyhlášení nálezu nezúčastnil, jejich vyjádření ČTK zjišťuje.

„Svoboda projevu nechrání jenom závažná sdělení a důležité hluboké myšlenky, ale chrání také právo podat i nevážné myšlenky nevážným způsobem. A koneckonců podstatou svobody slova je to, že musíme přijímat i informace, sdělení i názory, které nám osobně nejsou příjemné,“ řekl novinářům soudce zpravodaj David Uhlíř.

Soudce zmínil odborný termín infotainment, což je žurnalistická forma, jejímž cílem je nejen informovat, ale i pobavit. Ačkoliv žurnalistická a estetická hodnota může být sporná, je především věcí provozovatele soukromého média, aby zvážil, jak se bude prosazovat na trhu, uvedl Uhlíř.

Šíření lží a financování kampaně ve stínu: Tři okolnosti, které pomohly Zemanovi na Hrad

sinfin.digital