Žádná Watergate, žádné Panama Papers. Podle nové studie je investigativní žurnalistika v ohrožení

Hrozeb pro investigativní žurnalistiku přibývá a její budoucnost je tak v ohrožení, říká rozsáhlá studie Světové asociace novin a vydavatelů zpravodajství (WAN-IFRA), která vznikla v kooperaci s UNESCO. Práva zaručující zdroji anonymitu příliš často kapitulují palbě protiteroristických zákonů, nařízení ohledně vnitřní bezpečnosti a masových či cílených dohledů. Doplácí na to v konečném důsledku veřejnost, která se kvůli obavám zdroje z prozrazení o nejzávažnějších korupčních a politických kauzách, podobných, jako byly Watergate či Panama Papers, vůbec nemusí dozvědět.

Studie varuje, že investigativní novinařina závislá na důvěryhodných zdrojích a takzvaných whistleblowerech je v ohrožení. Bez zesílení právní ochrany a limitů dohledu bude jen velmi těžké v budoucnosti udržet investigativní žurnalistiku při životě.

„Náš text zveřejňujeme na pozadí bezprecedentních rizik pro důvěrnou komunikaci novinářů a jejich zdrojů. Tato rizika zahrnují bezpečnostní agentury, které zachycují elektronickou komunikaci novinářů s jejich zdroji nebo například to, že americký celní úřad novinářům zabavuje jejich elektronická zařízení. A například minulý týden se australská policie přiznala k tomu, že nelegálně zkoumala telefonní záznamy jednoho novináře,“ říká vedoucí studie Julie Posettiová. „Mrazí mě z toho. Je třeba velmi rychle přijmout nějaká opatření, která tento trend zvrátí,“ dodává.

Česká Wikipedie má 15 let, vydala by na 190 tisícistránkových knih. Jaká byla její první hesla?

sinfin.digital