Zuckerberg po úniku dat oznámil novinku: Facebook spustí vlastní seznamku

ČTK

luš

Facebook po skandálu s únikem dat opět čeří vody. Jeho ředitel Mark Zuckeberg oznámil, že sociální síť nově rozšíří svoje služby o seznamku. Zuckerberg to uvedl na probíhající vývojářské konferenci Facebooku F8 v kalifornském San Jose. 

„Bude to sloužit pro navazování opravdových dlouhotrvajících vztahů – ne pro jednorázovky,“ řekl Zuckerberg při oznamování novinky. Seznamka bude dle něho součástí mobilní aplikace Facebooku, ale připojení se k ní bude dobrovolné. „Vaši přátelé vás neuvidí, nabídne vám to jen lidi, které neznáte,“ objasnil šéf Facebooku. 

Důrazem na ochranu soukromých údajů se Zuckerberg snaží rozptýlit obavy. Facebook se stal letos terčem kritiky po zprávě o tom, že analytická společnost Cambridge Analytica neoprávněně získala informace o desítkách milionů uživatelů jeho sítě a využila je mimo jiné při vývoji softwarových nástrojů pro podporu volební kampaně Donalda Trumpa.

Zuckerberg si kvůli tomu na konferenci sypal popel na hlavu. Uvedl, že to bylo „závažné porušení důvěry“, které už se nikdy nesmí opakovat. 

sinfin.digital