13 mrtvých a paralyzovaná doprava. Současné extrémní mrazy v USA se můžou snadno opakovat

Americké Chicago v posledních dnech sevřel větší mráz než na obou pólech, teplota v některých státech na Středozápadě USA dosáhl až minus padesáti stupňů Celsia. Zatímco někteří politici, včetně amerického prezidenta Donalda Trumpa, používají tento jev ke zpochybnění teorie o globálním oteplování, klimatologové ho naopak označují za její důkaz. „Podobné mrazy v mírných oblastech nemusejí být v budoucnu nic neobvyklého,“ řekl v rozhovoru s INFO.CZ klimatolog Kamil Láska z Geografického ústavu Masarykovy univerzity v Brně.

Můžete prosím velmi laicky vysvětlit, co je příčinou současných extrémních mrazů na Středozápadě USA?

Základní příčinou je pronikání mrazivého vzduchu z Arktidy směrem na jih. To se občas dělo i v minulosti, ovšem zdá se, že v posledních letech četnost takových teplotních extrémů přibývá. Může to souviset se změnou klimatu, která významně postihuje také Arktidu.

Jak konkrétně?

V Arktidě jsou pochopitelně nižší teploty než v mírném klimatickém pásu, což mezi oběma oblastmi vytváří teplotní a současně také tlakové rozhraní. Tím dochází k oddělení velmi chladného arktického vzduchu od vzduchu mírných zeměpisných šířek. Nejde ale o nějakou rovnou linii, ale, laicky řečeno, o meandrovitě zvlněnou hranici, v níž se vlny teplejšího nebo naopak chladnějšího vzduchu stáčí s různou intenzitou k severu nebo jihu.

Januš: Žluč a hnus pražské kavárny. Ve sporu o Kováře nejde o pravdu, ale o šibenici

sinfin.digital