18letý „bílý blesk“ šokoval svět. Zaběhl stovku jen o 0,4 vteřiny pomaleji, než je Boltův rekord

urm

Pokud někdo předpokládal, že fenomenální jamajský sprinter Usain Bolt nebude mít nástupce, spletl se. Teprve 18letý Matthew Boling šokoval na studentských závodech v americkém Houstonu, když s přehledem vyhrál běh na 100 metrů v čase 9,98. To je jen o čtyři desetiny pomaleji, než činí současný světový rekord, který drží právě Bolt.

Boling má přezdívku „bílý blesk“, protože je na rozdíl od nejlepších sprinterů světa bílé pleti. Brzy jej budeme moci vidět i na mezinárodní scéně, pokud se mu podaří splnit kvalifikační kritéria na letní olympijské hry, které se budou konat příští rok v Tokiu.  

Otec atletické naděje Mark Boling řekl přítomným reportérům, že synova rychlost není záležitostí mimořádné genetické výbavy, ale něčeho mnohem prozaičtějšího. „On má takové odhodlání pracovat, které dalece převyšuje cokoliv, co jsem viděl u ostatních,“ uvedl. 

Dosavadním juniorským rekordem v běhu na 100 metrů v USA byl čas Trentavise Fridaye, který činí rovných deset vteřin. Nějakou chvíli juniorským rekordem navíc zůstane. Boling měl při svém výkonu nedovolenou podporu větru v zádech 4,2 míle za hodinu, což jeho zápis do sportovních análů zhatilo.

sinfin.digital