4 katalánské příběhy: Král hraje o království, Španělsko o budoucnost a dva lídři o život

Ondřej Fér

Separatistické strany získaly ve čtvrtečních předčasných volbách v katalánském parlamentu absolutní většinu. Ve 135členném regionálním sboru obsadí 70 mandátů, tedy o dva méně než po volbách z roku 2015. Víme, co tento výsledek znamená pro Španělsko, Katalánsko i celou Evropu, i co se bude dít v nejbližších dnech.

Knokaut pro Madrid

Centrální vláda v Madridu předčasné volby v Katalánsku vyhlásila v naději, že politické síly, které usilují o samostatnost Katalánska, přijdou o většinovou podporu. Nestalo se. Velká sázka španělského premiéra Mariana Rajoye krutě nevyšla.

Právě Mariano Rajoy zosobňuje odpor centrální španělské vlády k touze nejbohatšího regionu – Katalánska – po samostatnosti. Pro Rajoye, který je přesvědčeným zastáncem integrace historických regionů Španělska do stále centralizovanějšího státního útvaru, nejspíš nadešly nejtěžší chvíle jeho politické kariéry.

Rajoy udělal něco, čeho by se politik neměl dopouštět, pokud si není naprosto jistý svým vítězstvím. Přenesl spor o nezávislost Katalánska do osobní úrovně. „Tady jsem já, Mariano Rajoy, já znamenám Španělsko. Tam je Carles Puigdemont a on znamená rozpad Španělska.“ Takový vzkaz Rajoy poslal do světa.

Rajoy dosáhl dokonce i toho, aby byl na katalánského lídra Puigdemonta vydán evropský zatykač. Katalánec před hněvem Madridu uprchl do Belgie – a z tohoto exilu nyní sleduje, jak ho hlasy jeho spoluobčanů vynáší zpátky do čela katalánské vlády, odkud se ho Madridu ještě v říjnu při referendu o nezávislosti země povedlo smést.

V Madridu mají přes Vánoce o čem přemýšlet. Nabízí se otázka, jestli je premiér Mariano Rajoy tím pravým člověkem, který má vést jednání s Katalánci. Ti mu řekli jasné ne. Pokud by si spolu měli Rajoy a Puigdemont sednout k jednacímu stolu, zřejmě by tam s nimi muselo být radši hned několik mediátorů. Puigdemont uvedl, že je ochotný jednat kdekoli kromě Španělska, kde mu hrozí zatčení.

Mezi oběma vůdci nyní panuje zcela osobní řevnivost, podezíravost a nejspíš i nenávist. To není dobrá vyjednávací pozice a pro začátek roku 2018 nevěstí nic dobrého.

Co bude dál

  • V Madridu proběhne diskuze o tom, jestli má premiér Rajoy vyjednávat s Katalánskem
  • Bude se jednat o propuštění katalánských separatistických lídrů z vazby
  • Velkým tématem bude potenciální návrat Puigdemonta z exilu
  • Bude se hledat případný vyjednavač místo Puigdemonta

ANALÝZA Kimova partie: 4 důvody, proč poráží Trumpa – a hrozba, která mu může zlomit vaz

sinfin.digital