Afghánistán zasáhly exploze ve volebních místnostech. Místní se bojí Tálibanu i podvodů

ČTK

adk

Nejméně 15 lidí přišlo o život a mnoho dalších bylo zraněno, když se dnes odpoledne na severu afghánské metropole Kábul odpálil sebevražedný atentátník. S odvoláním na afghánský bezpečnostní zdroj to napsala agentura Reuters. V Afghánistánu dnes začaly několikrát odložené parlamentní volby. Radikální hnutí Tálibán opakovaně vyzvalo občany k bojkotu hlasování a varovalo, že se bude snažit o útoky na volební místnosti. Obětí předvolebních násilnosti se stalo deset volebních kandidátů. Kromě strachu z násilí komplikují volby rovněž obavy z rozsáhlých podvodů.

Král amerických konspirátorů se vrací. Na sítích už zase šíří falešné zprávy

Agentura AP s odvoláním na místní úřady dříve dnes informovala, že na severu Afghánistánu byly při dvou útocích zraněny dvě ženy. Volby na místě ale pokračují. Později napsala, že Tálibán v centrální provincii Ghór přepadl a zabil čtyři policisty, kteří mířili k volbám.

Volební místnosti se otevřely v 7:00 místního času (4:30 SELČ) a uzavřeny budou v 16:00 místního času (13:30 SELČ). Hlasování, v němž se na 2500 kandidátů uchází o 250 křesel v afghánském parlamentu, se původně mělo konat již v roce 2015, bylo ale opakovaně odkládáno kvůli špatné bezpečnostní situaci a sporům kolem volební reformy.

sinfin.digital