Afrika podle Trumpa: Tady se vede válka s terorem, Američané bojují od obrazovek

Pavel Novotný

Svým voličům slíbil, že americké chlapce v uniformách vrátí ze zámoří domů. A že sníží výdaje Spojených států v zahraničí, protože peníze jsou potřeba doma. Jak se tyto sliby daří prezidentovi USA Donaldu Trumpovi plnit? Opravdu Američané couvají z role světového četníka? A má Washington v zahraniční politice jasno, nebo jeho diplomaté jen hasí požáry, které založil jejich nevyzpytatelný šéf? V pokračování seriálu INFO.CZ se zaměříme na Afriku.

Afrika je novým klíčovým bojištěm s islamistickým terorem, tvrdí v posledních letech řada stratégů i žurnalistů. Důvody jsou zřejmé: především v severní polovině kontinentu lze nalézt hned několik států, které nejsou z různých důvodů schopné kontrolovat (celé) své území. Ať už pro vlastní politickou slabost a zkorumpovanost, nebo prostě jen kvůli geografické rozlehlosti.

Prezident USA Donald Trump přitom slíbil krácení výdajů na zahraniční mise. Koncem loňského roku ministerstvo obrany USA uvedlo, že Americké vojenské velitelství pro Afriku (AFRICOM) přijde o „něco méně než 10 procent personálu“. Ten dosud podle odhadů čítá zhruba 7200 osob.

Americké síly v Africe
sinfin.digital