Agent FBI na koberečku: Odmítá, že se svou prací snažil zabránit zvolení Trumpa

ČTK

raz

Agent amerického Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) Peter Strzok obviňovaný republikánskými politiky ze zaujatosti vůči prezidentu Donaldu Trumpovi dnes odmítl, že by jeho osobní postoje jakkoli ovlivnily nezávislost jeho práce. V emotivním vystoupení před kongresmany rázně oponoval tvrzením, že se prostřednictvím své funkce pokoušel zabránit Trumpovu zvolení prezidentem, uvedla agentura AP.

Strzok byl loni odvolán z týmu zvláštního vyšetřovatele Roberta Muellera, který rozplétá kauzu údajné tajné předvolební spolupráce Trumpova týmu s Rusy pokoušejícími se ovlivnit výsledek amerických prezidentských voleb. Za jeho odchodem stálo zveřejnění textových zpráv, které si před předloňskými volbami vyměňoval se svou milenkou, advokátkou FBI Lisou Pageovou. Psal v nich o potřebě zabránit Trumpovu vítězství.

"V žádnou chvíli, u žádné z těch zpráv, se tyto osobní postoje nikdy nepromítly do jakéhokoli mého jednání," vyloučil Strzok snahu poškodit Trumpa, kterou mu vyčítají republikánští zákonodárci. Ti jej dnes v soudním a kontrolním výboru Sněmovny reprezentantů podrobili palbě dotazů, která byla pro agenta první příležitostí k veřejnému vystoupení od jeho odvolání z Muellerova týmu.

sinfin.digital