Alkohol, nacismus a značka, která změnila, jak bydlíme. Odchod skromného miliardáře Kamprada

Igor Záruba

Zesnulý zakladatel řetězce IKEA Ingvar Kamprad nakupoval v second handech, pil alkohol a sympati-zoval s nacismem. Zůstává po něm celosvětový fenomén a čtivý příběh.

Jeho nábytek zná ve světě každý. V Česku, kde vládne nákupům cena, praskají jeho obchody ve švech, o víkendu obzvláště. Hlad po levnějším nábytku a domácím vybavení, které se nachází pouze ve velkých městech, vedl dokonce k poptávce po dodávkách zboží mezi uživateli Facebooku – přes internet nakoupíte, doručovatel-soukromá osoba doveze. V sobotu 27. ledna skončila jedna éra. Ingvar Kamprad, zakladatel impéria Ikea, zemřel v rodinném kruhu ve věku 91 let. V domovském švédském Smålandu.

O miliardáři, jehož soukromý majetek se odhaduje na 40 až 60 miliard eur, kolují legendy. Některé úsměvné, jiné méně. Otázkou je, co je pravda a co nikoli. Kamprad rád neformálně hovořil se zaměstnanci, avšak ne s médii. To mu ovšem nevadilo, aby přes ně kritizoval kroky, jež se mu v podniku nelíbily.

S jistotou se dá říci, že Ikea (složeninu názvu globálního lídra tvoří jeho iniciály I. K., dále „E” jako Elmtaryd a „A” Agunnaryd, což jsou místa, kde vyrůstal) založil v roce 1943 v 17 letech. Původní nabídka sestávala z tužek a pastelek, stolních prostírání, rámečků na obrázky, peněženek, hodinek, bižuterie a punčocháčů. Nábytek se přidal v roce 1947. Příprava a stavba prvního obchodního domu zabrala skoro 10 let, otevřen byl v roce 1965. Prototypem zákazníka byl muž ze skromných poměrů, který má hluboko do kapsy. Stejně jako kdysi Kamprad.

Severský nábytek prodávaný ve skladných krabicích a s příslušenstvím pro domácí sestavení dobyl mezitím svět. Ke klasickým supermarketům ve 40 zemích planety se připojují nové formáty známé jako pop-up studia. Důraz kladou na tvůrčí atmosféru, která dá lidem inspiraci pro jejich domovy. V plánu je tento projekt na Václavském náměstí v Praze. Další prioritou je rozvíjení e-shopů.

sinfin.digital