Amazon propustil zaměstnance, kteří se přihlásili k hnutí žlutých vest

rok

Americký gigant Amazon se sice stal jedním z hlavních terčů francouzského hnutí žlutých vest, na krizi ale nakonec vydělal. Lidé z obav před násilnými demonstracemi nevyráželi před Vánoci tolik do obchodů, objednávky po internetu ale i nadále rostly. Několik zaměstnanců, kteří se k hnutí přihlásili, dostalo výpověď.

Sympatizovali s hnutím žlutých vest, přišli o práci. Tak se dá stručně shrnout osud deseti zaměstnanců francouzské pobočky amerického obchodního gigantu Amazon, kterým podle informací deníku Le Parisien přišly výpovědi. Jako důvod uvedl Amazon „chování v naprostém rozporu s hodnotami firmy“ – tím mělo být i vyjádření podpory žlutým vestám na sociálních sítích.

„Tyto soby byly propuštěny, protože nerespektovaly své smluvní povinnosti,“ řekl deníku mluvčí Amazonu. Jedním z propuštěných byl 29letý Sylvain pracující na severu Francie. Před branami své továrny si dal sraz s několika dalšími zaměstnanci, aby zahájili blokádu sousední pobočky Amazonu v nedalekému Lesquinu, a dosáhli tak zlepšení pracovních podmínek. „Jsou potřeba zábrany a palety, přátelé,“ vyzýval kolegy na Facebooku.

Postavili mě před hotovou věc

Na začátku prosince přišel o práci, jak říká, „kvůli několika větám“. „Zmocnila se mě euforie, nepřemýšlel jsem,“ přiznává zpětně. Následující den mu už nefungovala vstupní karta, a i když nejdříve na personálním oddělení odmítl podepsat výpověď, po týdnu musel odejít. „Neměl jsem co říct, postavili mě před hotovou věc.“ Mladý muž myslel po výpovědi především na to, jak bude živit své malé dítě. S partnerkou žije odděleně, vrátil se proto ke svým rodičům a doufá, že rychle najde novou práci.

Chtějí vyšší důchody i přímou demokracii. Kdo jsou žluté vesty a jaké jsou jejich požadavky?

sinfin.digital