Američané dráždí Teherán. „Koalice ochotných“ má Íránu sebrat klíč od strategické ropné brány

Pavel Novotný

ANALÝZA | USA vyzvaly své spojence, aby jejich lodě spolu s americkými námořníky hlídkovaly u íránských a jemenských břehů. Oficiálním důvodem je ochrana cest, po kterých se plaví ropné tankery. Washington ale otevřeně konstatuje, že mu jde i o vznik vojenské koalice. Místa jejího nasazení pak dávají tušit, že nepřítelem takového vojenského svazku bude Írán. Ten se nechal slyšet, že americké letadlové lodě i regionální základny jsou v pohodlném dosahu jeho raket. Blízký východ je opět blíže konfliktu.

Už během dvou až tří týdnů hodlají Spojené státy vytvořit spojenectví ochotných. Tedy zemí, které do výbušného regionu vyšlou vlastní lodě. Oznámil to nejvyšší profesionální voják v USA, tedy šéf sboru náčelníků štábů Joseph Dunford. „Právě teď vyjednáváme s řadou zemí, abychom zjistili, jestli jsme schopni sestavit koalici, která by garantovala svobodu plavby v Hormuzském průlivu a úžině Báb al-Mandáb,“ citoval jeho slova list The Guardian.

Tato dvě místa jsou přitom jen s trochou verbální nadsázky neuralgickými body planety. V místy jen 33 kilometry širokém Hormuzském průlivu, kudy tankery převáží celou pětinu ropy vytěžené na světě, obývají protilehlé břehy Omán, Spojené arabské emiráty a Írán. Průliv je branou do Zálivu, tedy do přístavů ropných gigantů, nejen Íránu a Emirátů, ale rovněž Saúdské Arábie, Kuvajtu, či Iráku. (Pro úplnost: Katar tudy exportuje zemní plyn.) Írán už několikrát naznačil, že je v případě krize schopen průliv zablokovat. Následky by pocítili především asijští zákazníci: kromě Číny hlavně také Japonsko, nebo Jižní Korea. Je tedy možné, že zřejmě na Tokio či Soul se Spojené státy s nabídkou členství v nově vznikající námořní koalici také obrátily.

Hormuzský průliv
sinfin.digital