Američané v Sýrii prohráli. Trump se snaží skrýt svůj amatérismus, říká bývalý Obamův poradce

Milan Rokos

Trumpovy dohody století o míru mezi Izraelem a Palestinci se nikdy nedočkáme, řekl INFO.CZ Peter Mandaville, expert na politický islám a bývalý poradce prezidenta Baracka Obamy a ministryně zahraničí Hillary Clintonové. Profesor na Georgetownské univerzitě argumentuje chybějící politickou podporou chystaného plánu, politickou nestabilitou v Izraeli i kampaní před americkými prezidentskými volbami. Do Prahy přijel na pozvání Ústavu mezinárodních vztahů.

Po nedávné dohodě mezi Ruskem a Tureckem o Sýrii se zdá, že Američané vyklízí prostor na Blízkém východě ve prospěch právě Rusů a dalších mocností. Souhlasíte s tímto závěrem?

Ano. Myslím ale, že je v této věci třeba pochopit hlubší souvislosti, tedy zásadnější změnu regionálního uspořádání na Blízkém východě v posledních 20 letech. USA byly od 60. let dominantní zahraniční silou v regionu, také na základě strategického spojenectví se zeměmi jako Izrael, Saúdská Arábie a Egypt. V té době byly jasné americké zájmy a cíle v regionu, snadno by se udělal jejich seznam. Po konci studené války a následujících událostech, jako bylo 11. září a americká invaze do Iráku, se tento seznam začal rozpadat. To myslím způsobilo vážné starosti americkým spojencům v regionu. Mnozí z nich, jako je Saúdská Arábie a Izrael, si uvědomili, že se Spojené státy stahují pryč. Tím se vysvětluje, proč se v posledních letech zdá, že se tyto dva státy staly spojenci. To by ještě před 20 lety bylo nemyslitelné.

Hizballáh má větší palebnou sílu než většina zemí NATO. Válka v Sýrii ho ještě posílila

sinfin.digital