Americká armáda platí hackerům desetitisíce. Napadají systémy Pentagonu

Adam Kotrbatý

Americká armáda chce předejít potížím ve svých technologických systémech. Od středy prověřují odolnost její infrastruktury útoky 500 hackerů. Pokud uspějí, můžou jako odměnu získat desítky tisíc dolarů.

Dopřát si útok na mocnou instituci a ještě dostat zaplaceno? Pro řadu hackerů dost možná splněný sen. Počítačoví experti z celých Spojených států útočí na systém, jehož součástí jsou i webové stránky a databáze obsahující osobní informace o nových uchazečích i současných příslušnících americké armády.

Právě s únikem citlivých dat měly americké úřady v posledních letech velké problémy. Loni v březnu například zveřejnili údaje o vojácích stoupenci samozvaného Islámského státu. Právě podobným potížím se vedení ozbrojených sil snaží do budoucna zamezit.

Projekt Hack the Army není v oblasti informačních technologií úplnou novinkou. Jak připomíná server Vice News, podobné testy jsou oblíbené u firem z kalifornského Silicon Valley. Naposledy si takto povolal na pomoc hackery gigant Apple. Stejně jako Facebook, Google nebo Microsoft věří, že lidé zvenčí zvládnou najít i chyby, které jeho vlastní zaměstnanci nevidí.

Armáda však na hackerskou půdu teprve proniká. Hack the Army navazuje na program Hack the Pentagon, který běžel v dubnu a květnu. Při něm 1 400 hackerů odhalilo na 138 zranitelných míst. Ti úspěšní si tak přišli na víc než 71 tisíc dolarů (přes 1,7 milionu korun).

Do programu se ale nedostane každý. Aby si hackera armáda najala, musí mít čistý trestní rejstřík a číslo sociálního pojištění. „Obracíme se přímo na skupinu technologických a výzkumných pracovníků, kteří jsou školeni v tom, jak proniknout do cizích počítačových sítí,“ vysvětluje tajemník pro armádu Eric Fanning.

Hack the Army běží od středy a potrvá následující tři týdny. Akce je přitom pro armádu finančně výhodným způsobem hledání děr ve vlastních řadách.

V případě, že by si na obdobné ohodnocení bezpečnosti najala externí firmu, zaplatila by něco kolem milionu dolarů (asi 25,5 milionu korun). Celkové náklady na Hack the Pentagon přitom dosáhly pouze 150 tisíc dolarů (cca 3,8 milionu korun).

 

sinfin.digital