Americká velvyslankyně při OSN končí. „Nastal čas ustoupit,“ vysvětluje tajemně a Trump už vyhlíží náhradníka

ČTK

lup

Velvyslankyně Spojených států při OSN Nikki Haleyová skončí ve funkci. Prezident Donald Trump dnes v Oválné pracovně Bílého domu po schůzce s ní oznámil, že přijal její rezignaci a že Haleyová post opustí na konci letošního roku. Jejího nástupce hodlá Trump jmenovat během dvou nebo tří týdnů. Podle šéfa Bílého domu existuje několik lidí, kteří by chtěli funkci nejvyššího diplomatického zástupce v OSN vykonávat. Trump ani Haleyová rezignaci podrobněji nevysvětlili.

Prezident při briefingu přítomné Haleyové řekl, že vykonala neuvěřitelnou práci, a vyjádřil naději, že se do administrativy vrátí v jiné roli. "Velmi neradi o tebe přicházíme. Doufejme, že se jednou vrátíš. Možná k jiné práci. Můžeš si vybrat," prohlásil prezident USA. Podotkl, že Haleyová mu už před šesti měsíci oznámila, že po roce nebo dvou si bude chtít vzít volno.

Sama Haleyová dnes řekla, že nebude kandidovat na prezidentku v roce 2020. Naopak se hodlá zapojit do Trumpovy kampaně. Žena, která je dalším z řady vysoce postavených funkcionářů, kteří opustili Trumpovu administrativu, je přitom považována za stoupající hvězdu Republikánské strany a o její možné prezidentské kandidatuře se už spekulovalo.

Privatizace války znovu ve hře. Byznysmen chce do Afghánistánu poslat žoldáky, krouží kolem Trumpa

sinfin.digital